Dakik olmak neden önemlidir ?

Cansu

New member
**Dakik Olmak: Zamanın Kendisinden Daha Değerli Mi?**

Bir gün, öyle bir sabah uyandım ki... Tam 10 dakika geç kaldığımı fark ettim. Ne mi oldu? Kahvemi içmek için acele ettim, tren kaçtı, o günkü randevuyu kaçırdım ve o kadar çok şeyi kaçırdım ki... Sonunda bir soruyla yüzleştim: **Dakik olmak gerçekten bu kadar önemli mi?**

Daha doğrusu, dakik olmak "toplumun gözünde" bu kadar önemli mi? Yoksa aslında dakik olmamak, sadece zamanın ne kadar esnek olduğunu kabullenmek mi?

**Zaman, Tam Olarak Ne Kadar Değerlidir?**

Bir erkek ve bir kadının zamanı nasıl gördüğü üzerine düşündüm. Erkekler genellikle zamanı çözülmesi gereken bir problem olarak görürler. Planlar, aksiyonlar, projeler, her şey bir stratejidir. Zamanı verimli kullanma konusunda adeta bir yarışta gibidirler. Mesela bir toplantı başladığında, saatin tik taklarına kulak verirler, çünkü her dakika kaybedilen fırsat demektir. O yüzden dakik olmak, en yüksek öncelikleri arasında.

Kadınlar ise zamanı biraz daha ilişki odaklı bir şekilde değerlendirirler. Zaman, ilişkileri güçlendirmek, anılar biriktirmek, kalıcı bağlar kurmak için bir araçtır. Bir kadının dakik olma anlayışı, bazen ‘tüm zamanını’ bir insanla geçirmek için esnek olabilir. Bu, aslında dakik olmamanın sosyal bağları güçlendirebilme şansı sunduğu anlamına gelir.

**Dakik Olmak: Bir Strateji Mi, Yoksa Bir İhtiyaç Mı?**

Dakik olmak genelde bir "strateji" gibi görünse de, bazen bir zorunluluk haline gelebilir. Mesela bir iş görüşmesinde dakik olmak, "işine ne kadar bağlı olduğunu" gösterir. Bu bir başarı göstergesidir. Ama bazen de dakik olmamak, bir rahatlık, bir özgürlük anlamına gelebilir. Yani aslında dakik olmak, bazen bir durumu kontrol etme amacını taşır, bazen de bir "başarı" anlamına gelir.

Erkekler bu konuda biraz daha pragmatik bir bakış açısına sahip. Çoğu zaman dakik olmanın, diğer insanların zamanına saygı göstermek olduğunu vurgularlar. Eğer toplantı saati 9:00 ise, orada olmanız gerekir. Çünkü bir saniye bile kaybetmek, iş dünyasında kaybedilen bir fırsat olabilir. Her şeyin bir yeri, zamanı vardır.

Kadınlar ise dakik olmak konusunda biraz daha empatik yaklaşır. "Zaman" sadece bir kavram değildir. Onlar için zaman, insanların duygularını anlamak ve o anı değerli kılmak için kullanılır. Bir insanın önemseyip istemesi, bir araya gelmek için harcadığınız zamanı bir anlamda "paylaşmak" anlamına gelir.

**Dakik Olmamak: Bir İsyan Mı?**

Zamanın kontrol edilemez olması, bazen bir "isyana" dönüşebilir. Kendine özgü bir yaklaşım isteyen bir şey. Bazı insanlar zamanın "kural" olduğunu kabul etmezler ve dakik olmamak, toplumsal kurallara karşı bir başkaldırı olur. "Neden saatin tik taklarına uymak zorundayım?" diyen biri, zamanın gerçek anlamını sorguluyor olabilir. Onlar için dakik olmak, sadece toplumsal bir baskıdan ibarettir.

**Hızlıca Bir Çözüm: Dakik Olmanın Avantajları**

1. **Güvenilirlik:** Dakik olmak, karşınızdakine güven verdiğinizin bir işaretidir. Zamanınızın değerli olduğunu ve onları da aynı şekilde önemseyip saygı gösterdiğinizi gösterir.

2. **Daha Az Stres:** Son dakikaya kadar beklemek, panik yaratır. Zamanında orada olmak, her şeyin düzenli ve kontrol altında olduğu hissini yaratır.

3. **Toplumda Saygı:** Toplum genelde dakik insanları daha fazla takdir eder. İş yerinde bir işin erken bitmesi, insanların "daha çok işler" yapmalarını sağlar. Ve bu bir toplumsal statü simgesidir.

4. **Zamanı Daha İyi Kullanmak:** Dakik olmak, zamanınızı verimli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Her saniye, bir fırsat olabilir.

**Dakik Olmak: Bir Zihinsel Alet Mi, Yoksa Bir Savaş Alanı mı?**

Zaman, zihinsel bir savaş alanına dönüşebilir. Eğer dakik olma konusunda aşırı ısrarcıysanız, bu bazen zihinsel bir baskıya dönüşebilir. Sürekli bir "takvim" ve "saati" takip etmek, insanı esnek olmaktan alıkoyabilir. Bir insanın sürekli dakik olmaya çalışması, zihinsel ve duygusal yükü artırabilir.

Kadınlar açısından, dakik olmak bazen duygusal bağları zayıflatabilir. Aceleyle yapılmış bir buluşma, bir ilişkiden çok bir toplantı gibi olabilir. Bazen, bir dakikalık gecikme, ilişkide daha derin bağlar kurma şansı sunar. Kısa bir sohbet, anın keyfini çıkarma fırsatı olabilir.

**Sonuç: Dakik Olmanın Anlamı Herkes İçin Farklıdır**

Dakik olmak, her birey için farklı anlamlar taşır. Erkekler için bir strateji ve başarı sembolü iken, kadınlar için bazen sosyal bağları güçlendiren, bazen ise daha çok rahatlık sunan bir fırsat olabilir. Sonuçta zaman, sadece bir sayı değil; ilişkiler kurduğumuz, duygularımızı paylaştığımız ve toplumsal kurallarla şekillenen bir araçtır.

Sizce dakik olmak zorunluluk mu, yoksa bir tercih midir? Toplumun beklentilerine mi uyuyorsunuz, yoksa kendinize mi?

Hadi, bu konuda ne düşündüğünüzü paylaşın!