Hisseli tapu satışı noterden yapılır mı ?

Umut

New member
Hisseli Tapu Satışı ve Noter: Yıllar Sonra Çözülen Bir Sır

Geçenlerde eski bir arkadaşım, tapu ve gayrimenkul işlemleri hakkında bir soru sordu ve ben de kendisine “Noterden mi?” diye sordum. Birden bu sorunun üzerinden geçen yılları hatırladım. Evet, yıllar önce de aynı soruyu kendime sormuştum. Hisseli tapu satışı noterden yapılır mı? Bu sorunun cevabını bulmak için geçirdiğim zaman, bana toplumsal yapılar ve hukuk sistemimizdeki değişimleri düşündürmüştü. Belki de size de ilginç gelir diye, bir hikaye üzerinden bu soruyu ele almak istiyorum. Belki de hepimizin biraz merak ettiği, ama nedense üzerine fazla düşünmediğimiz bir meseleye ışık tutmak istiyorum.

Bir Yılbaşı Gecesi: Eski Ev ve Yeni Başlangıçlar

Zeynep, İstanbul’un kenar mahallelerinden birinde büyümüş, yıllar sonra kendi ayakları üzerinde durmaya başlamış bir kadındı. Şehir hayatı ve ofis işlerinin boğucu temposu arasında bir kaçış planı yapıyordu. Ama, hayatı birkaç yıl önce, annesinin vefatından sonra değişmişti. Kaldığı ev, yıllar içinde ailesine ait bir tek miras kalmıştı. Her şeyin bağlı olduğu o ev… Ama Zeynep için her zaman bir soruyu taşımıştı: Bu ev, gerçekten onun olmalı mıydı?

Annesinin vefatından sonra, evin hissedarları arasında babası, amcası ve diğer akrabalar vardı. Ev tapusu, birden fazla kişinin adına kaydedilmişti ve Zeynep, bu karışık durumun içinde doğru yolu bulamıyordu. Özellikle de bu evi satmanın nasıl bir süreç olacağı konusunda kafa karıştırıcıydı. Yıllardır Zeynep’in annesi, tüm işleri tek başına halletmişti, ama artık Zeynep, bu sorumluluğu üzerine almak zorundaydı.

Bir gün, amcası Haluk Bey ile konuşmak üzere buluştular. Haluk Bey, Zeynep’in babasının iş arkadaşıydı ve yıllardır gayrimenkul üzerine işlem yapıyordu. “Zeynep, bu evin satışını yapabilmen için ilk yapman gereken şey, hisse devri yapmak. Noter de işin içine girecek, ama unutma, burada hukuki prosedürler var. Her birimizin payı belli, her bir hisse için ayrı işlem yapılacak.” dedi.

Erkeklerin Çözüm Odaklı ve Stratejik Yaklaşımı: Haluk Bey’in Tavsiyesi

Haluk Bey, Zeynep’i ikna etmek için gerçekten çözüm odaklı bir yaklaşım sergiliyordu. Yıllardır bu tür işlemleri yöneten biri olarak, o soğukkanlı tavrı ve tecrübeleriyle her şeyin nasıl düzenli bir şekilde yapılacağını anlatıyordu. “Zeynep, önce tapu dairesine gidip, hisse oranlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Herkesin onayı lazım, ama noter aracılığıyla yapılan satış da geçerli değil. Hisse devrinin doğru şekilde yapılması ve herkesin yazılı onayı alınmalı. O zaman işte, noterdeki satış işlemi temiz ve sağlam olur. Yoksa bir hatalı işlem, geri dönülmesi zor problemlere yol açabilir.”

Zeynep, amcasının sözlerinden etkilenmişti. Anlamıştı ki, işler sadece anlaşmalarla değil, doğru belgelerle, izinlerle yapılmalıydı. Her şeyin adaletli olması için, gereken her prosedür takip edilmeliydi. Bütün bunları yaparak, sonunda tapu işlemi tamamlanacak ve herkesin hissesi oranında bir çözüm bulunacaktı. Ancak, Haluk Bey’in çözüm odaklı yaklaşımı Zeynep’in kafasında bazı soruları daha da netleştirmişti. Gerçekten de bir hisseli tapu satışı noterde yapılabilir miydi?

Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımları: Zeynep’in Duygusal Yolu

Zeynep, amcasının tavsiyelerine uyarak, tapu dairesine gitmeye karar verdi. Ancak, yolda bir yandan işlemler hakkında düşündü, bir yandan da annesinin yıllar boyunca yaptığı fedakarlıkları hatırladı. Bu evin satılması sadece hukuki bir mesele değil, aynı zamanda aileyi birleştiren ya da ayıran bir soruydu. Zeynep’in aklında, evin satılmasıyla birlikte aile bağlarının kopması riski vardı. Annesinin öldüğü o günden beri, Zeynep evin sadece taşınmaz bir mal olmadığını, aynı zamanda bir bağ, bir hatıra olduğunu hissediyordu.

Yolda yürürken Zeynep, bir yandan da babasıyla yaptığı telefon görüşmesini hatırladı. “O ev bizim geçmişimiz, ama onu satmak doğru mu?” demişti. Zeynep, başkalarının duygusal yüklerini taşımanın zorluğunu anlamıştı. Belki de amcasının söyledikleri çok mantıklıydı, ama bir kadının gözünden bakıldığında, bu taşınmazı satmak, bir aile tarihini satmak gibiydi.

Zeynep, amcasının söylediği gibi, tapu dairesine giderek gerekli işlemleri başlattı. Ancak, bu süreç sırasında babasının ve amcasının onayıyla ve bazı formalitelerin ardından, evin hisse devri işlemi için noter huzurunda bir satış yapabileceğini öğrendi. Tapu dairesinin bazı evrakları onayladıktan sonra, noter işlemi için bir araya gelinmesi gerektiği kesinleşti.

Tarihsel ve Toplumsal Boyut: Hisseli Tapu ve Noter Hukuku

Zeynep, süreç ilerledikçe, işin hukuki boyutunu daha iyi kavrayabildi. Hisseli tapular, çoklu mülkiyet ilişkilerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış bir kavramdır. Bu, Türkiye’deki tapu sisteminin bir yansımasıdır ve zaman zaman bu tür durumlarda hukuki belirsizlikler yaşanabilir. Hisseli tapular, farklı kişilerin mülkiyet paylarına sahip olduğu gayrimenkulleri ifade eder. Ancak, her bir hisse sahibinin ayrı bir işlem yapması gerekebilir. Dolayısıyla, hisseli tapu satışları, sadece tapu dairesi işlemleriyle değil, bazen noter huzurunda da yapılır. Hisseli tapu satışlarının noter aracılığıyla yapılmasının gerekliliği, tarafların haklarını korumak için geçerli bir hukuki düzenlemedir.

Sonuç: Zeynep’in Kararı ve Hukuki Zihniyet

Zeynep, sonunda hisse devrinin ve satışın yapılması için doğru yolu bulmuştu. Aile içindeki anlaşmazlıklar ve hukuki prosedürler biraz karmaşık olsa da, sonuçta doğru adımlar atarak işlemi tamamlamıştı. Zeynep’in yaşadığı bu deneyim, ona sadece hukuki bilgilerini değil, aynı zamanda aile içindeki duygusal bağları ve sosyal yapıları da anlamasında yardımcı olmuştu. Şimdi, noter huzurunda yapılan bir satışın yasal açıdan ne kadar önemli olduğunu daha iyi biliyordu.

Hikayede olduğu gibi, hisseli tapu satışları, doğru belgeler ve anlaşmalarla yapılmak zorundadır. Hukuk ve toplumsal normlar birbirine entegre olurken, insanlar duygusal bağlarıyla da kararlarını şekillendiriyor. Bu dengeyi kurarken, işlem adımlarına dikkat etmek, hem hukuki hem de ailevi anlamda doğru kararlar alınmasını sağlar.

Peki, sizce hisseli tapu satışlarında hukuki süreçler yeterince açık mı? Aile içindeki duygusal bağlar, hukuki prosedürleri nasıl etkileyebilir? Bu tür satışlarda en çok dikkat edilmesi gereken noktalar neler olabilir?