Anasayfa / Kripto Para / Cardano (ADA) Nedir? Cardano Coin İncelemesi

Cardano (ADA) Nedir? Cardano Coin İncelemesi

Cardano (ADA) Nedir?

Merhaba Mangır ve coin severler,

En temelde Ethereum’un eksiklerini gidermek için ortaya çıkan ve Japon Ethereum’u olarak adlandırılan Cardano (ADA) coin 3. Nesil blok zincir teknolojisidir. ADA ismi ilk olarak bilgisayar programının yaratıcısı olan Ada Lovelace’den gelmektedir. Bilimsel bir felsefe ile geliştirilen dünyanın önde gelen akademisyenleri  ve mühendislerinden oluşan bir ekip tarafından tasarlanan ilk kripto projedir. Cardano programlama dillerinin en zoru olan Haskell programlama dilini kullanmaktadır.

Cardano dağıtık yapıda konsensus sağlama algoritması ouroborus’u içeren ilk protokoldür. Ouroborus kanıtlanabilir güvenli prof of stake blockchain protokolüdür. Ayrıca cardano solf folklara izin veren bir yapıdadır. Şuan için cardano saklamak için sadece Deadalus wallet kullanılmaktadır. Bu e-cüzdan web üzerinden hizmet vermektedir fakat yakın  sürede İos ve Android sürümleri de sunulacaktır.

Cardano projesi 3 farklı şirket tarafından geliştirildi. Bu şirketlerden ilki eski Ethereum Ceosu ve Ethereum kurucularından Charles Boskinson’un liderlik ettiği IOHK şirketi. İkincisi İsviçre kuruluşu olan ve amaçları Cardano ekosistemini geliştirmek olan Cardono vakfıdır. Ve son olarak bu şirketlerin üçüncüsü  ise Cardano’yu işletmelerine entegre etmek isteyenlere bu hizmeti sağlamak ve güvenlik desteği vermek amacı güden Emurgo’dur.

Türkiye’de satışı bulunmayan Cardano’yu temin etmek için Bittrex, Binance, Upbit gibi yabancı borsaları kullanabilirsiniz. Cardano makalenin yazıldığı saatlerde $0.297 değeri ve $7.718.125.920 market hacmi ile coin sıralamasında 7. sırada bulunmaktadır. Miningi yapılmayan bu kripto paranın piyasadaki sayısı yaklaşık 26 milyondur.


İlginizi Çekebilir

Blockchain Çalışma Prensibi

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain Nasıl Çalışır? Blockchain, şifrelenmiş bir veri tabanını ifade etmektedir. Blockchain ile alıcı ve satıcı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: