Anasayfa / Kripto Para / Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain, şifrelenmiş bir veri tabanını ifade etmektedir. Blockchain ile alıcı ve satıcı arasındaki transfer güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Bitcoin sisteminde her kullanıcı ağa bağlanarak yeni bir transfer işlemi yapabilir. Yapılan işlem sonucunda yeni bir blok oluşur. Bu bilgiler şifrelenerek veritabanına kaydedilmektedir. Böylece, alıcı ve satıcı arasındaki transfer kaydı güvenli bir şekilde tutulmaktadır.

Blockchain denilen dağınık veritabanında zincirleme bir model bulunmaktadır. Kırılamayan bu blok zinciri merkeze bağlı olmayan bir yapıdadır. Böylece, coin transferi hiçbir yere bağlı olmadan güvenli bir şekilde yapılmaktadır.

Blockchain Çalışma Prensibi

Blockchain Çalışma Prensibi

Blockchain oluşturmak için üç etkenin bir arada olması gerekmektedir. Bu üç unsuru şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kriptografik Anahtarlar
  • Dağıtılmış Ağ
  • Güvenlik Sağlamaya Yönelik İşlemler

Kriptografik Anahtarlar

İki kişi internet üzerinden işlem yapmak istediğinde dijital bir imza oluşturmak zorundadırlar. İşlem yapmak isteyen kişiler karşılıklı özel ve halka açık şifrelere sahiptirler. Bu şifreler kişi bazında birleşerek dijital imzayı ortaya çıkarmaktadır. Bu dijital imza ile Bitcoin transferi yapmak isteyen kişilerin bilgileri gizlenmektedir.

Dağıtılmış Ağ

Dağıtılmış ağ ise Bitcoin işlemlerinin yapıldığı yüksek işlem kapasitesine sahip ağdır. Yüksek bant genişliği ve yüksek işlem hacmi ile bu dağıtılmış ağ oldukça verimlidir.

Güvenlik Sağlamaya Yönelik İşlemler

Bu tür işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kayıt Sistemi

Kriptografik anahtarlar ile dağıtılmış ağ birleşerek dijital etkileşimler ortaya çıkmaktadır. Yani para gönderen özel şifresi ile ağa bir bildirim yaparak para transferi yapacağını bildirmektedir. Bu işlem alıcının halka açık şifreyle eşleşmektedir.

Protokol

Dijital imza ve transfer ile ilgili kayıtların tutulduğu sistemdir.

Ağ Hizmet Protokolü

Bu protokolün amacı Bitcoin’in aynı anda farklı işlemlerle kullanılıp kullanılmadığını test etmektedir. Kısaca ağın güvenirliliği işlem gücü ile sağlanmaktadır.

Blockchain bu unsurları kullanarak kişi veya kurumlar arasında onay mekanizması olmadan işlem gerçekleştirmektedir. Dijital imza kullanarak yapabileceğiniz para transferlerinde blok zincirine yeni blok eklersiniz. Bu bloklar birbirine özel şifreler ile bağlıdır. Blockchain, veri bloklarının zincirlenmesi ile oluşmaktadır. Örneğin; elimizde bir blok olsun.

Bu bloğa hash denilen bir sistem ile benzersiz bir adres verelim. Bu işlem sonrası blok artık işleme kapatılmaktadır. Bu veriler daha sonra sisteme işlenerek yeni bir blok oluşturmaktadır. Blok 2 değeri içinde bir başka kullanıcının madencilik yapması gerekmektedir. Madenci tarafından Blok 2’nin içine yazılan bilgiler, Blok 1’in hash değerleri ile birleşmektedir. Böylece, yeni blok zinciri için yeni bir hash elde edilmektedir.

Bu yeni değer de Blockchain veritabanına kayıt edilmekte ve tüm bilgisayarlarda güncellenmektedir. Eğer ağ sistemindeki bir kullanıcı Bitcoin transferi yapmak isterse, yeni bir blok oluşturmak ve verileri doğrulayıp yeni bir hash değeri yaratmak zorundadır. Böylece; verilerin güvenliği sağlanır, para transferi güvenli şekilde gerçekleştirilir.

 


İlginizi Çekebilir

Türkiye’deki Yerli Kripto Para Borsaları

Dünya’da yükselen sanal para kullanımı ile birlikte sanal para borsalar da aynı hızda çoğalmaya ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.