Anasayfa / Girişimcilik / Oyun dünyasındaki en güçlü şirketler hangileri?

Oyun dünyasındaki en güçlü şirketler hangileri?

Oyun dünyası içerisinde yer alan en güçlü şirketler daima göz önünde olmuşlardır. Piyasaya istikamet veren stüdyolar, ulaştıkları oyuncu sayıları ve yaptıkları yenilikçi ataklarla gündemden asla düşmüyorlar diyebiliriz. İlginin yüksek düzeyde olduğu bu firmalar, kazandıkları paralar ile de isimlerinden kelam ettiriyorlar.

Pekala aktüel piyasada oyun dünyasının en zenginleri kimler? İşte bu yazımızda dalın öncülerini ve devlerini sizler için derledik.

Bölümdeki en varlıklı şirketler

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, oyun dünyasına giren paranın hacminde de gözle görülür bir büyüme dikkat çekti. Firmalar kimi vakit yaptıkları oyunlarla kimi vakit da ürettikleri donanımlarla epey değerli düzeylerde gelirler elde etmekteler. Tıpkı anda ikisini birden yapabilen şirketler ise nitekim farklı pozisyonlarda olabiliyor. İşte en aktüel datalara nazaran piyasanın milyarderlerini inceleyelim.

10. SEGA – 4.9 milyar dolar

Oyun dünyasındaki en varlıklı şirketler listemize, tanıdık bir isim ile başlıyoruz. Japon oyun devi SEGA, son açıklanan aktüel datalara nazaran 4.9 milyar dolarlık pahaya sahip. Çabucak her oyun kategorisinde bir eseri olan şirket, son devirlerde daha çok dağıtıcılık rolünü üstleniyor.

9. King.com Limited – 5.9 milyar dolar

En varlıklı şirketler listemizin en sıra dışı üyelerinden biriyle beraberiz. Taşınabilir oyun dalının öncülerinden olan ve Candy Crush üzere bir efsaneyi yaratan King, piyasanın ilham kaynakları ortasında yer alıyor. Büsbütün akıllı telefon, tablet platformlarına oyun çıkaran şirket, 5.9 milyar dolarlık bedeli ile dikkat çekiyor.

8. Bandai Namco – 6.72 milyar dolar

Japonya merkezli çok uluslu bir şirket olan Bandai Namco, günümüzde birçok oyuna mesken sahipliği yapmakta. Epeyce sevilen Dark Souls serisini dünyaya tanıtan şirket, anime kültürünün de oyun dünyasındaki kıymetli temsilcilerinden. Daha çok yayıncılık ile para kazanan Bandai Namco, şimdiki datalara nazaran yalnızca oyun dünyasın 6.72 milyar dolarlık servete sahip.

7. Valve – 10 milyar dolar

Steam ile bir sanayinin gidişatını tam değiştiren Valve‘a listede yer vermemek haksızlık olur. 1996 yılında kurulan ve çabucak 2 yıl sonra Half-Life ile hayatımıza giren şirket, iş planı değişikliğinin yanı sıra oyunlarıyla da öncü stüdyolar ortasına girdi. Şirketin son bilgilere nazaran ise 10 milyar dolarlık kıymeti bulunmakta.

6. Tencent – 50 milyar dolar

Çin’in son periyotlardaki en büyük firmaları ortasında yer alan Tencent, listemize dahil olmayı başarıyor. Olağan kurallarda 500 milyar doları aşkın pahası ile dikkat çeken şirketin, yalnızca oyun ile alakalı departmanlarının kıymeti 50 milyar dolara ulaştı. Epic Games‘in de paylarının değerli bir kısmına sahip olan firma, PUBG Mobile‘in de dağıtıcısı pozisyonunda.

5. Nintendo – 71.2 milyar dolar

Oyun dünyasının kuşkusuz en sevilen şirketlerinden biri de Nintendo diyebiliriz. Gerek konsol rekabetinde yer alan gerekse de çıkardığı oyunlarla isminden kelam ettiren Japon devi, piyasanın en varlıklı şirketleri ortasında. Nintendo‘nun aktüel datalara nazaran 71.2 milyar dolarlık bir serveti bulunmakta.

4. Activision Blizzard – 72 milyar dolar

Çok konuşulan birleşmenin akabinde işleri bir türlü yoluna koyamayan Activision Blizzard, en güçlü şirketler ortasında yer almayı başarıyor. Başka farklı pek çok kült yapıtı piyasaya sunan ikili, son devirlerde tenkit odaklarının gayesinde. Bilhassa şirket içi skandalların bitmediği firma, tüm her şeye karşın 72 milyar dolarlık bedeli ile dikkat çekiyor.

3. Electronic Arts – 133.88 milyar dolar

Oyun dünyasının bazılarına nazaran berbat adamları ortasında yer alan bir şirket Electronic Arts. FIFA, Battlefield, Mass Effect, Sims üzere serilerle isminden kelam ettiren firma, hem yayıncı hem de üretimci. Bugünlerde çok beğenilen Game Pass abonelik sisteminin de EA Play ile asıl öncülerinden olan Electronic Arts, tam 133.88 milyar dolarlık pahası ile bizleri karşılıyor.

2. Sony – 137.3 milyar dolar

PlayStation oyun konsollarını oyuncularla buluşturan Sony, en güçlü şirketler listemizin ikinci sırasında yer alıyor. Hem konsol hem de özel oyunlarıyla oyuncularının beğenisini kazanan firma, bazılarına nazaran dünyanın en uygun oyun markası. Microsoft ve Xbox cephesiyle ağır bir rekabette olan Sony, son jenerasyon oyun konsolu tecrübesinde biraz geri kalsa da, ortayı kapatabilecek üzere duruyor. Şirketin 137.3 milyar dolarlık bir serveti bulunmakta.

1. Microsoft – 1 trilyon dolar

Oyun dünyasındaki en güçlü şirketler listemizin bir numarasına gelmiş bulunmaktayız. Sony‘nin tahminen de en büyük rakibi olan Microsoft, 1 trilyon dolarlık kıymeti ile dikkat çekiyor. Şirketin yalnızca oyun konsolları ile ilgilenen departmanı olan Xbox 600 milyar dolar pahaya sahip olurken, son periyotta atılan gerçek adımların, bu servette katkısı büyük. Bilhassa Game Pass abonelik sistemi ve yeni kuşak konsollar ile büyük beğeni toplayan şirket, uzun mühlet daha yerini kaptırmayacağa benziyor.

Pekala sizler liste hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlere aktarmayı unutmayın.


İlginizi Çekebilir

Artık Nintendo Switch düşünsün: iPhone’lar oyun konsoluna mı dönüşüyor?

2007’den bu yana hayatımızda olan iPhone serileri, teknik özellikleri ele alındığında daima üst sıralarda yer aldı. Taşınabilir dalın en güçlü ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: