PlayStation‘ların yazılımının kırılması, uzun vakittir karşılaşmadığımız bir durumdu. Bilhassa Sony, 4. jenerasyon konsollarıyla birlikte, PS3’te aktifliğini artıran korsan içerik piyasasına hayli sağlam bir darbe indirdi. Fakat bugün bir hacker kümesi tarafından PlayStation 5‘in yazılımının kırıldığı sav edildi.
PlayStation 5’in yazılımı kırıldı mı?
Berbat şöhretliyle tanınan bilgisayar korsan kümesi Fail0verflow, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, PS5‘in kök anahtarlarına erişim sağladığını tez etti. Hacker çetesi, bunu nasıl yaptığına dair rastgele bir bilgi vermedi. Ayrıyeten bu dataları geniş çaplı olarak paylaşacağına dair bir açıklama da yapmadı.
Translation: We got all (symmetric) ps5 root keys. They can all be obtained from software – including per-console root key, if you look hard enough! https://t.co/ulbq4LOWW0
— fail0verflow (@fail0verflow) November 8, 2021
Bilgisayar korsanlarından oluşan Fail0verflow kümesi, bu sabah attığı Tweet‘te şunları söyledi:
Tüm (simetrik) PS5 kök anahtarlarına sahibiz. Ayrıyeten, gereğince dikkatli bakarsanız, konsol kök anahtarı da dahil olmak üzere hepsi bu yazılımdan edinilebilir!
Digital Foundry, 2011 yılında Fail0verflow‘un PS3‘ün güvenliğini perişan ettiğini söyledi. Ayrıyeten kümenin, PS4‘ü hackleyerek ve Linux ile öteki özel aygıt yazılımlarının Nintendo Switch‘te çalışmasını sağlayarak epeyce büyük bir ün kazandığını da belirtti.
PlayStation kırma süreci nedir?
PlayStation kırma sürecini, bir iPhone’u Jailbreak yapmak yada Windows işletim sistemini, bilgisayarınızda kaçak olarak kullanmak üzere düşünebilirsiniz. Aygıta yüklenen ve yazılımında bir ekip değişiklikler yapan bu uygulamalar, fiyatlı yahut fiyatsız oyunların dileyen herkes tarafından hiç bir meblağ ödemeden, oynanabilir bir hale gelmesini sağlıyor.
Alışılmış konsolunuza bu süreci uygulatmanız şad kalacağınız manasına gelmiyor. Zira bu durum yazılımda hiç bir badire çıkarmasa bile sadece öykü modlarını oynamanıza imkan sağlanacaktır. Yani çevrim içi oyunlara kırılmış bir aygıtla iştirak sağlayamazsınız.
Bir öteki dezavantajıysa, Sony üzere büyük bütçeli şirketlerin, oyun alanındaki yatırımları da bir epey yüksek oluyor. Münasebetiyle şayet bir proje gereğince karlı değilse yahut beğenildiği halde fiyat ödemek istemeyenler tarafından kaçak olarak kullanılıyorsa, o vakit sunulan bu takviyelerin geri çekilme ihtimali ortaya çıkabilir.
Siz bu husus hakkında ne düşünüyorsunuz? Şayet PlayStation 5 alırsanız bu ve buna misal süreçleri yaptırır mıydınız? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!