Pazar Araştırmasına Devam Edin
Ürünün her aşamada test edilmesi iyi bir ürünün tasarımının çok önemli bir parçasıdır. Ürününüzü tasarlarken ve geliştirirken aynı zamanda belirli dönemler itibariyle ürünün potansiyel müşteriler tarafından test edilmesini de sağlamanız ve müşterilerin talepleri doğrultusunda gerekli değişiklikleri yapmanız gerekir. Bunun için kullanabileceğiniz yöntemler;
Belirli Gruplar: Potansiyel müşterilerinizden küçük bir grup oluşturup ürününüzü bu gruba test ettirip ne düşündüklerini öğrenebilirsiniz.
Anket Formu: Bir anket formu düzenleyip mümkün olduğu kadar çok insanın bu anket formunu doldurmasını ve size ulaştırmasını sağlayabilirsiniz.
Modelleme: Potansiyel müşterilerinize ürününüzün bir modelini gösterebilir ve ne düşündüklerini öğrenebilirsiniz.
Ürününüzle ilgili yapacağınız bu piyasa araştırması sırasında defalarca ürününüzle ilgili ufak veya büyük değişiklikler yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bunu normal bir süreç olarak kabul edip kesinlikle hayal kırıklığına uğramamalısınız. Uygulamada basit bir ev aletinin üretilebilir bir hale gelmesi için binlerce proto-tipinin yapıldığı durumlar olmaktadır. O nedenle ürününüzde yapacağınız her bir değişikliği ürünün çok daha iyi bir hale gelmesi için olumlu bir gelişme olarak algılamanızda fayda vardır ve bunun nihai başarıyı yakalamanıza katkısı olacağını asla unutmamalısınız.
Piyasa araştırması çalışmaları sadece bir ürünün tasarlanması veya üretilmesi aşamasında yapılmaz. Ürün satışa sunulduktan ve müşteriler tarafından kullanılmaya başlandıktan sonra da dönem dönem ürünle ilgili piyasa araştırmasına devam etmeniz ve gerekli görülen durumlarda mümkün olan iyileştirmeleri ve değişiklikleri yapmanız gerekir.
Yaptığınız piyasa araştırmaları sonucunda ürününüzün satışa sunulacak son versiyonunu ürettikten sonra bu ürüne bir marka alabilirsiniz. Marka müşterilerin ürününüzde görebileceği her türlü özelliği kapsar; örneğin, ürünün ismi, ambalajı vs.
Son olarak tüm bunların yanı sıra ürününüzün ne şekilde fiyatlanacağını da planlamalısınız. Fiyatlandırma yaparken rakiplerinizin benzer ürünler için talep ettikleri fiyatları da dikkate alarak belirli bir kâr marjını garanti edecek uygun bir fiyat belirlemeye çalışın.
Her yıl yüzlerce insan mevcut ücretli işinden ayrılıp girişimciliğe transfer oluyor. Bazıları başarırken diğerleri de başarısız oluyor. Başarısız olmalarının sebebi genelde hayatlarında değişiklik yapmaya henüz hazır olmamaları.
Sabit ücretli bir işi terk edip bir iş yeri açmak öyle hafife alınacak bir konu değil. Herkesin bu işe kalkışmadan önce her şeyi çok iyi ölçüp biçmesi gerekir. Girişimciliğin size uygun olduğuna nasıl karar vereceksiniz? Burada sizin için hazırladığımız anket formu başarı potansiyelinizi ölçmek için iyi bir araç olabilir. Ama bu testler sizin girişimci bir ruha sahip olduğunuzu gösterse bile, hayatınızın şu ya da bu noktasında bunu yapmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Hala cevaplanması gereken birçok soru var: Yeterli paranız var mı? Aileniz buna hazır mı? Aklınızdaki ürün veya hizmete insanlar ihtiyaç duyuyor mu? İşte bu kitabın diğer bölümleri de bu soruları yanıtlamanıza yardımcı olacak. Eğer bu sorulara cevabınız “evet” ise o zaman siz de kendi işinizi kurmaya hazırsınız demektir.
Çoğu girişimci kendi işlerini yapmaya başlamalarını sadece bir istek değil aynı zamanda bir gereklilik haline getiren bir telaş hissettiklerini hatırlıyor.
Potansiyel girişimcileri hayal kurmayı bırakıp gerçekten bir şeyler yapmaya iten nedir? Çoğu insan bir olayın (işten atılmak veya bir terfi döneminde hayal kırıklığına uğramak gibi) kendi kendilerinin patronu olmaya aniden karar vermelerine sebep olduğunu söylüyor. Çoğu uzman ise üst üste yaşanan kötü olayların insanları kendi işlerini kurmaya ittiğine inanıyorlar.
Çoğu girişimciyi kendi işlerini kurmaya iten sebepler arasında en üst sıradaki ise kendi kaderlerini kontrol etmek için duydukları temel ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç o kadar güçlü oluyor ki girişimciler ailesini, geleceğini ve kâriyerini kendi işlerini kurmak için riske atıyor.