Anasayfa / Girişimcilik / Girişimcilik ve Girişimcilik Teorisinin Gelişimi

Girişimcilik ve Girişimcilik Teorisinin Gelişimi

Girişimcilik ve Girişimcilik Teorisinin Gelişimi

İşletme kurma, gerekli kaynakları organize ederek finansal, psikolojik, sosyal riskleri ve ödülleri üstlenme sürecidir. Girişimcilik, girişimci özelliklere sahip olmayı gerektirir. Bu özelliklerin bazıları doğuştan gelse de, sonradan öğrenebilecek çok şey vardır.

 Girişimcilik, Yaratıcılık ve Yenilik Birbirleriyle Bir Bütündür

Yenilik ile yaratıcılık doğru şekilde birbirleriyle harmanlandıkları takdirde ortaya girişimcilik çıkar. KOBİ’ler yapıları gereği ölçek ekonomilerinden faydalanma olanağından yoksun kalırlar. Böyle bir durumda yenilik ve yaratıcılığa önem verenler gerçek girişimci olma yolunda hızla yol olmaya başlarlar. Yaratıcılık ancak bir disiplin içerisinde olursa kişiyi istenen sonuçlara ulaştırır.

Yaratıcı insanlar yeniliği üretebilir. Girişimci birey bunun farkında olduğu takdirde diğerlerinden ayrılmış olacaktır. Girişimcilik ve Yenilik hiçbir zaman birbirinden ayrı düşünülemez.

Girişimcilik Tarihten Gelen Mirastır

18.yy’ın başlarında Richard Cantillon “Girişimci” terimini icat etmiştir. 18.yy’ın sonlarına doğru gelindiğinde Girişimci, risk alıp üretim faktörlerini organize eden ve yöneten kişi olarak tanımlanmaya başlamıştır. 19.yy’da yaşamış olan Jean Baptiste Say, girişimcilik ile elde edilen kar ile işin başlangıcında yatırılan sermaye ile kazanılan kazancın birbirinden farklı olduğunu savunmuştur.

19.yy sonlarında yönetsel yetenekleri sayesinde risk alıp kâr eden kişiler ile işletmeye fon sağlayan kişiler birbirinden farklı olarak algılanmaya başlamıştır. 1934 yılında Joseph Schumpeter girişimc’yi yenilikçi olan ve yaratıcı biçimde eskiyi yıkıp yeniyi kuran (yaratıcı yıkım) kişi olarak tanımlamıştır. Artık Girişimcilik ve Yenilik birlikte ele alınmaya başlamıştır. 1964 yılında yönetim bilimci Peter Drucker Girişimci’yi fırsatları maksimize eden (proaktif) kişi olarak tanımlamıştır.

Girişimcilik olgusu araştırılmaya devam edildikçe yeni tanımların ortaya çıkması muhtemel olacaktır. Girişimcilik kültürünün ülkemizde gelişimini sağlamak adına teorik bilgilerin bilinmesi büyük önem arz etmektedir.


İlginizi Çekebilir

Sevilen oyun imalcisi, Blizzard ile birleşti!

Oyun dalında birtakım isimler hiç unutulmaz. O denli firmalar var ki onların bir iş üzerinde çalıştığını duyduğumuzda bile heyecanlanıyoruz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: