Anasayfa / Genel / Yaşlanmayı tedbire araştırması yapacak Cygnus uzay aracı ISS’ye vardı!

Yaşlanmayı tedbire araştırması yapacak Cygnus uzay aracı ISS’ye vardı!

Memleketler arası Uzay İstasyonu (ISS), bugüne kadar birçok uzay projesine konut sahipliği yaptı. Geçtiğimiz aylarda sinema çekimleri bile yapılan istasyon, artık de kapılarını bilimsel araştırmalar için açıyor. Araştırma, bir kargo gemisi ile 19 Şubat cumartesi günü fırlatılmıştı. Türkiye saatiyle 12:35 sularında ISS’ye ulaşan roket, birçok farklı bilimsel araştırmayı barındırıyor.

Northrop Grumman Cygnus uzay aracı, 250’den fazla bilim ve araştırma malzemeleri içeriyor

NASA’nın Virginia’daki Wallops Uçuş Tesisinden 19 Şubat Cumartesi günü, Northrop Grumman Cygnus ikmal uzay aracı ISS’ye gönderilme üzere fırlatıldı. NASA astronotları Raja Chari ve Kayla Barron, Canadarm2 ile Cygnus’u yakaladı. Birçok araştırmanın yapılacağı kargo gemisinde Tümör ilaçlarının testinden uzay bitkilerine kadar birçok çalışma bulunuyor. NASA, vazifelerin en kıymetlilerini şöyle belirtiyor.

Yaşlanan cildi müdafaa

Yaşlanma olayı, uzun bir süreç içinde cilt dokusunun bozulması olarak tanımlanıyor. Doku bozulmasını tam olarak anlayabilmek için mikro yerçekimi ortamında birtakım araştırmalar yapılacak. “Cilt Yaşlanması ve Sıhhati Üzerindeki Mikro Yerçekimi Etkileri” araştırması ile insan cilt hücrelerini taklit etmek için 3 boyutlu model oluşturulacak. Bu yeni model, yaşlı popülasyonlarda yaygın olarak görülen cilt bozulmasına neden olan moleküler düzenekleri araştırmak için kullanacak.

Tümör ilaçlarını test etme

MicroQuin 3D Tümör araştırma projesi, bir terapötik hususun göğüs ve prostat kanseri hücreleri üzerindeki tesirlerini inceleyecek. Bu hücreleri, mikro yerçekiminde daha doğal bir 3D modelde büyüterek incelemeler yapılacak.

Geliştirilmiş pil çalışmaları

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) bir araştırması olan Space As-Lib, çok sıcaklıklarda ve vakumda inançlı, kararlı çalışma yeteneğine sahip bir lityum-iyon pil üzerindeki çalışmalara odaklanacak. Katı pillerin mirko yerçekimindeki farklılıkları gözetilecek. Ayrıyeten uzay projeleri için, pillerin uzayda nasıl davrandığı gözlemlenecek.

Uzayda meyve ve zerzevat yetiştirilmesi

JAXA’nın bir öbür projesi ise astronotların nizamlı bir halde taze yiyecek tedarik edebilmesine yönelik ziraî faaliyetler yer alıyor. Uzay ortamında uzun süren projelerde yer alan astronotların yetiştirip taze bir formda tüketebilmeleri hedefleniyor. Ayrıyeten Dünya’da karşılaşılan kimi besin meseleleri da ele alınacak.

Hidrojen sensörlerinin uygunlaştırılması ve Yangın güvenliği

İnsan odaklı projelerin yanı sıra uzay istasyonlarını daha inançlı hale getirmek için de çalışmalar yürütülecek. Gelişmiş Hidrojen Sensör Teknolojisi araştırması ile uzay istasyonunun oksijen üretim sistemi için yeni sensörler test edilecek. Katı Yakıt Ateşleme ve Sönme (SoFIE) araştırması, bir uzay istasyonu içerisinde yangın söndürme teknikleri ve yanmaz gereç keşifleri üzerine çalışmalar barındıracak.

Siz bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da yahut yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!


İlginizi Çekebilir

Jake Wood bir zamanlar bir savaşçıydı, sonra kar amacı gütmeyen bir liderdi. Şimdi o bir girişimci.

Irak’taki ilk turumun yaklaşık üç veya dört haftasında, şimdiye kadar bulunduğum ilk silahlı çatışma. Bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: