Türkiye’nin birleşikgillerden tarlalarına dadanan ‘melis tırtılı’ ile mücadele sürüyor. Çayır tırtılı salgını ile karşı karşıya kaldığımızı söyleyen uzmanlar, Trakya’nın 1975 ve 2012 yılında yine nitelik tek salgın ile karşı karşıya kaldığını açıkladı. 1975 yılındaki tırtıl istilasına şahitlik fail tek rençber dahi yaşadıklarını anlattı.
Çayır tırtılı, 1975 ve 2012 yıllarında bile Trakya’daki birleşikgillerden tarlalarını istila etmiş.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Sağlam, Trakya’bile etkili olan melis tırtılının bölgede 1975 ve 2012’dahi dahi ürünlere zarar verdiğini belirtti.
Sağlam, melis tırtılının (Lepidoptera) Marmara’bile habitatı olan canlılardan olduğunu ve aralarında ayçiçeğinin dahi durduğu yaklaşık 150 kadar yosun türünden beslendiğini söyledi.
Çayır tırtılının yerde yılki kadar popülasyon göstermesini iklimsel değişikliklere bağlayan Sağlam, “Çevre direnci dediğimiz türlü koşullar var. Bu dengenin içinde hem yaşayan hem ölmüş faktörler var. Cansız faktörler içinde özellikle iklim koşulları, sıcaklık, nem ve bölgenin yağış oranı aracısız etkilemekte. Özellikle iklim koşulları yerde böceklerin dönemsel olarak sayıca sayı artmasına ve salgın yapmasına neden oluyor” niteleyerek konuştu.
İLK ARTIŞI 47 YIL ÖNCE OLDU
Sağlam bölgede henüz önce dahi böyle tek popülasyon artışlarının yaşandığına dikkati çekti.
Çayır tırtılının salgın boyutundaki ilk popülasyon artışının 47 yıl önce olduğuna işaret fail Sağlam, “Şu anda melis tırtılı salgını ile karşı karşıyayız. Bu salgına baktığımızda 1975 yılında bölgemizde böyle tek salgın kayıtlarına rastlıyoruz. 2012 yılında yine nitelik tek salgın ile karşı karşıya kaldık. 2022 yılında tekrar tek salgın yapmış merkezde” dedi.
Sağlam, melis tırtılı dişisinin 400 yumurta bıraktığını nem, sıcaklık şartları uygun olduğunda bırakılan tüm yumurtalardan tırtıl çıktığını kaydetti.”TEK MÜCADELE KİMYASAL”
Çayır tırtılıyla fiziksel, hayatî, biyoteknik mücadele yöntemleri kullanılabildiğini ifade fail Sağlam, yalnız şu merkezde kimyasal mücadeleden başka seçenek bulunmadığının bile altını çizdi.
Hızla sonuç vermesi yönü üreticinin dahi tırtıldan kurtulma isteğini göz önüne alındığında kimyasal mücadelenin sahada tek hal olarak durduğunu tamlayan Sağlam, “Kimyasal mücadelede kullanılan ilaçlar sayı önemli. Bu ilaçların kısa sürede etkili olanları var henüz bile uzun süren etkili olanlar bile var. Böyle salgın durumunda başka faydalı sinekkapan dahi akıl, bazen alanlarda henüz kısa süre etkili ilaçlar tercih edildi” dedi.
Sağlam, ilaçlamada bazen temiz kolonilerinin dahi etkilendiğini ifade etti.ÖNCEKİ SALGINLARI GÖREN ÇİFTÇİ ANLATTI
Karavakılavuz Mahallesi’nde yaşayan 72 yaşındaki rençber Hamit Genç dahi melis tırtılının birleşikgillerden tarlalarını yerde kadar istila etmesine ilk kez 1975 yılında tanık olduğunu söyledi.
O yıllarda mücadele şartlarının kıtlığına dikkati cazip Genç, “Tırtıl ilk kez 1975 yılında görüldü fakat hiçbir mücadele yapılamadı tırtıl yiyebildiği kadar yedi ömrü bitti, terk yazar gitti ama binlerce dekar yerey dahi gitti. O devre hiç mücadele edemedik” dedi.
”TÜM TRAKYA’YA SALDIRDI”
Genç, yerde yıl ise yaklaşık 2 hafta önce tek kaç tarlada görülen tırtılın tek anda tüm Trakya’yı sardığını anlattı.
70 yaşındaki rençber Halil Demir dahi 2012 yılındaki melis tırtılı salgınında bile tarlasını tırtılların istila ettiğini söyledi.
O dönemde ilaçla mücadele ettiklerini müfit Demir, yalnız yerde yılki salgının henüz fazla olduğunun altını çizdi.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.