NASA bilim insanları yeni bir çalışmada Samanyolu Galaksisi dışında bir gezegen adayı keşfettiklerini duyurdu. Kelam konusu çalışmayı Harvard Üniversitesi bilim insanları yaptı. Araştırmacılar, NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) ile ESA (Avrupa Uzay Ajansı) iştirakinde müşahedelerini gerçekleştirdi. Dikkat çeken ve “ilk” olma özelliği taşıyan çalışmanın detaylarını ise NASA açıkladı.
Gezegen, Dünya’ya 28 milyon ışık yılı uzakta
NASA, Samanyolu Galaksisinin dışındaki bir gezegenin varlığına ait birinci bulguları tespit ettiklerini açıkladı. Science Alert‘in haberine nazaran grup, NASA’nın Chandra X-Ray Gözlemevini ve ESA’nın XMM-Newton Teleskobunu kullandı. Araştırma grubu, gök cismine “M51-ULS-1b” ismini verdi.
M51-ULS-1b, Dünya’dan yaklaşık olarak 28 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Araştırmacılar, bu öte gezegenin Whirlpool Galaksisinde (Messier 51 / M51) yer aldığını duyurdu. Bununla birlikte, Güneş Sisteminin dışında tespit edilen 5 bin öte gezegenin olduğunu da belirtelim. Bunların hepsi Samanyolu Galaksisinde yer alıyor. İşte çalışmanın kıymeti de burada ortaya çıkıyor.
Yörüngesini 70 yılda tamamlayan gezegen, Satürn büyüklüğünde. Bununla birlikte, kelam konusu cisim bir nötron yıldızının ya da kara deliğin etrafında dönüyor. Çalışmaya ait tüm detayları araştırmacılar, Nature Astronomy mecmuasında yayımladı.
Çalışmanın prosedürüne gelecek olursak grup, yeni bir teknik uyguladı. Grup, X-ışınlarının dalga uzunluklarını kullanarak gezegenleri aramaya koyuldu. Bilim insanları, M51-ULS-1b’yi yıldızın ışığı yerine X-ışınlarına düşmesine bakarak tespit etti.
Çalışmanın baş müellifi Dr. Rosanne Di Stefano, BBC‘ye bu formül hakkında konuştu. Kullandıkları yolun, “diğer galaksilerdeki gezegen sistemlerini keşfetmek için şu anda uygulanabilir tek yöntem” olduğunu söyledi.
Bu ortada, Chandra Gözlemevi bilim insanları da bulgularını bir görüntü ile paylaştı. M51-ULS-1b’nin nitekim birinci galaksi dışı gezegen olup olmadığının belirsizliğini koruduğunu vurguladılar. Gözlemevi basın açıklamasında, “Veriler, gezegen mümkünlüğünü güçlü bir formda desteklese de X-ışınlarının kararmasına M51-ULS-1 yakınından geçen bir gaz bulutu da neden olabilir.” dedi. Lakin NASA, bu olasılıkla bulguların dengeli olmadığını belirtiyor.