Anasayfa / Genel / Rusya’dan kritik uzay roketi kararı: “ABD süpürgeyle uçsun”

Rusya’dan kritik uzay roketi kararı: “ABD süpürgeyle uçsun”

Tahminen de tarihte birinci defa iki ülke ortasındaki savaşın tesiri uzayda hissediliyor. ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna’nın işgali nedeniyle uyguladığı yaptırımlara karşı Rusya’dan uzay tehditleri gelmeye devam ediyor. Rusya ve ABD ortasında roket motoru krizi yaşanabilir.

Rusya, daha evvel Memleketler arası Uzay İstasyonu’nun ABD yahut Avrupa’nın üstüne düşebileceğini söylemesinin akabinde artık de ABD’ye roket motoru vermeyi iptal etti. Ayrıyeten İngiliz şirket OneWeb’in uydusunu taşıyan Soyuz roketinden Batılı ülkelerin bayraklarını kaldırdı.

Rusya, ABD’ye roket motoru satmayı durdurdu

Rusya devletine bağlı uzay ajansı Roscosmos tarafından gelen son açıklamaya nazaran, Ukrayna kaynaklı Rusya’ya uygulanan yaptırımlar uzaya taşındı. Roscosmos Lideri Dmitry Rogozin, ABD’ye roket motoru satışını durduracaklarını lisana getirdi.

ABD’ye satışı durdurulan roket motorlarıyla ilgili olarak Rus devlet televizyonuna konuşan Rogozin, “dünyanın en âlâ roket motorlarını” ABD’ye veremeyeceklerini lisana getirdi:

“Böyle bir durumda Amerika Birleşik Devletleri’ne dünyanın en yeterli roket motorlarını sağlayamayız. Bırakın öbür bir şeyle, örneğin süpürgeleriyle (Harry Potter’ın süpürgesinden bahsediyor) uçsunlar, şimdilik (ABD fırlatışlarına) ne olacağını bilmiyorum.”

Ayrıyeten Rusya tarafından iptal edilen tek iş birliği bu değil. Roscosmos Başkanı’nın paylaştığı son görüntüde, Soyuz roketiyle fırlatılması planlanan OneWeb uydusundaki ABD, Japonya ve İngiltere bayraklarının kapatıldığı görüldü. Fakat Hindistan bayrağına dokunulmamış olması da toplumsal medyada merak uyandırdı.

“Baykonur Uzay Üssü’ndeki arkadaşlarımız, kimi ülkelerin bayrakları olmadan roketimizin daha hoş görüneceğine karar verdi.”

Soyuz roketi, OneWeb projesi kapsamında çeşitli ülkelere geniş bant internet irtibatı sağlayacak 36 uydu taşıyor. Proje, yörüngeye 648 uydu fırlatmayı hedefliyor ve bugüne kadar bunların 428’i Soyuz aracı kullanılarak fırlatıldı.

Lakin son kararla birlikte OneWeb ve Rusya ortasında da ipler gerildi. Rusya idaresi, uyduların askeriyeye hizmet etmeyeceğine dair garanti isteyince İngiliz şirket OneWeb’den misilleme geldi. İngiliz hükümetinin de hisse sahibi olduğu OneWeb, Baykonur Uzay Üssü’ndeki fırlatmaları iptal ettiğini lisana getirdi.

Rusya ve ABD ortasındaki roket motoru krizi hakkındaki niyetlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


İlginizi Çekebilir

Burası borçluların en yüksek ortalama öğrenci borcuna sahip olduğu eyalet

Ülkenin 1,7 trilyon dolarlık öğrenci borcu eşit şekilde dağılmıyor. Bu, bu ayın başlarında yayınlanan ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: