ABD Besin ve İlaç Dairesi (FDA), Omicron varyantına karşı etkisiz olduğu gerekçesiyle evvelce müsaade verilen antikor tedavileri için verilen müsaadeler askıya aldı. Bugün paylaşılan bilgiye nazaran, monoklonal antikor olan bebtelovimab için acil kullanım müsaadesi verildi.
Bebtelovimab, biyoteknoloji şirketi AbCellera ile Eli Lilly işbirliğiyle koronavirüs için piyasaya sürülen birinci antikorunu bulan takım tarafından geliştirildi.
Omicron varyantı için bebtelovimab antikoru kendini kanıtladı
Bahis hakkında açıklama yapan Abellera CEO’su Carl Hansen, “Yeni monoklonal tedavinin geliştirilmesi için 2021’in birinci aylarında çalışmaya başladık. Gelecekteki varyantların önüne geçmek için, sadece nadiren mutasyona uğradığını düşündüğümüz SARS-CoV-2 spike proteinindeki makul bölgelere bağlanan bir antikor geliştireceğiz. Yeni jenerasyon bir antikor keşfetmek için efor harcıyoruz.” tabirlerini kullandı.
Hansen, geliştirilen antikorun bilinen tüm tasa verici varyantlarda tesirli olduğunun altını çizdi. Omicron varyantı için de tesirli olan tek antikor olan bebtelovimab, birtakım sınırlamalar ile acil kullanım yetkisi elde etti.
Geliştirilen antikor tedavisi, koronavirüsün erken evrelerinde hafif ile orta şiddette semptom yaşayan şahıslara uygulanacak. Antikor tedavisi için 12 yaş ve üzeri sınırlaması da yer alıyor.
Yetkililer, halihazırda koronavirüs nedeniyle hastaneye yatırılmış bireylerde bebtelovimab kullanılmayacağını açıkladı. FDA tarafından onaylanan yahut yetkilendirilen öteki koronavirüs tedavi seçeneklerine erişilemeyen hastalar için kullanılabilecek.
Omicron varyantı, birden fazla yinelemeye sahip. Birinci yineleme olan BA.1’e karşı tesirli olan Sotrovimab, ne yazık ki öbür Omicron varyantı BA.2’ye karşı tesirli değil. Bilim insanları, Sotrovimab tedavisi beklentileri karşılamazsa sıhhat kesiminin koronavirüse karşı kullanılan prosedürlerin sınırlanacağını belirtti.
ABD Sıhhat ve İnsan Hizmetleri Departmanı, “BA.2 alt varyantı ABD’de artmaya devam ederse, bu potansiyel tedaviyi virüsün bu tipine karşı çalışan monoklonal antikor tedavisi olarak kullanacağız.” dedi.