Geçtiğimiz günlerde devasa roketini tanıtan NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), test etabı için artık saatleri saymaya başladı. Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) olarak isimlendirilen roket birinci testi için hazır.
Uzay Fırlatma Sistemi, uzay nakliyatında yeni bir periyodu temsil ediyor. Ay’a birinci bayanı ve birinci siyahi insanı gönderme teşebbüsü olan Artemis programında önder rol oynaması amaçlanan roketin son büyük provası çok yakında gerçekleştirilecek.
NASA, 9 Nisan’da birinci Ay roketi testini yapacak
NASA, 9 Nisan Cumartesi günü Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi‘nde yeni jenerasyon ay roketinin fırlatma rampası testini yapmaya hazırlanıyor. Daha evvelki iki kere teknik sıkıntılar nedeniyle iptal edilen provada bu sefer sorun çıkmaması için çalışılıyor.
NASA geçtiğimiz hafta birinci olarak roketin taşınabilir fırlatıcısına bağlı bir fan sorun nedeniyle provayı iptal etmişti. Sonraki prova ise yer ekipmanına sıkışmış valf nedeniyle gerçekleştirilememişti. NASA, Perşemge günü, bu sefer de üst kademe motordaki helyum tahliye basıncıyla ilgili diğer bir sorunun keşfedildiğini bildirmiş fakat daha sonra bu sorunun çözüldüğü açıklanmıştı.
Şayet her şey yolunda giderse 9 Nisan Cumartesi günü Türkiye saati ile 21.40‘da prova gerçekleştirilecek. Tatbikat, NASA mühendislerinin düzmece bir geri sayım yapmadan evvel güçlü Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketini yakıtla doldurmasını içeriyor.
Her şey planlandığı üzere gittiği takdirde, NASA, önümüzdeki birkaç ay içinde SLS roketini ve Orion uzay aracını fırlatmaya hazırlayabilir. Mürettebatsız Artemis I misyonu, uzay uçuşu sistemlerinin kapsamlı testinde Orion‘u Ay’ın yakınlarına kadar götürecek.
Artemis II birebir rotada uçacak, lakin bu sefer gemide bir grup yer alacak. 2024 yılına gelindiğinde ise merakla beklenen Artemis III misyonunun gerçekleştirilmesi planlanıyor. Artemis III vazifesi ile birinci bayan ve birinci siyahi insan ay yüzeyine çıkacak.
Birçok defa ertelenen provaların akabinde herkes merakla NASA‘nın yeni roketinin uzaya çıkacağı vakti merakla bekliyor. Pekala siz NASA‘nın yeni Artemis programı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.