Son dönemde mezar taşı fiyatlarındaki artım uyanıklık çekti. Mermer ustaları, geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 artım ile 250 TL’takt 500 TL’ye kaynak mezar taşı fiyatlarının maliyet kaynaklı olduğunu söyledi. Bu dönemde tek mezar takım fiyatı 7 1000 ile 80 1000 TL arasında tadil gösteriyor.
Bu dönemde bazen müşterilerden ilginç talepler dahi geliyor. Mermer ustalarına göre, bazen müşteriler mezar taşını hayattayken yaptırıp ölüm tarihi kısmını içinde bıraktırıyor. Ölümünden sonra tarih eklenip gelecek dönemdeki muhtemel maliyet artışında etkilenmiyor.
“MEZARIN MÜŞTERİYE TESLİM FİYATI EN DÜŞÜK 7 BİN TL”
Mezar taşlarındaki artım hakkında açıklamalarda bağcıklı mermer ustası Şükrü Geçer, “Mezar yapımı ve tadilatını yapıyoruz. Geçen sene mezar taşlarını 250 TL’ye alıyorduk, şimdi ise 500 TL’ye alıyoruz. Yaklaşık yüzde 100 zam oldu ve taşların maliyeti sayı arttı. Mezar takımını geçen sene 1000 200 ile 1000 500 TL arasında alıyorduk. Şimdi ise 3 1000 TL’ye alıyoruz. Mezarın müşteriye teslim fiyatı en az 7 1000 TL. En yüksek fiyatlı mermer fiyatı ise 80 1000 TL’ye kadar çıkıyor. En son zam yüzde 30 geldi” şeklinde konuştu.
Vatandaşlar tarafından ilginç tekliflerin geldiğini tamlayan Geçer, “Daha önce yakını ölmüş kişiler, mezarı açabilir misiniz görmek istiyoruz tarzında talepleri oluyor. Bir dahi bazen vatandaşlar ölmeden önce mezar taşını yaptırıyor. Talepler doğrultusunda tevellüt tarihi gibi yazılması gerekenleri yazıyoruz, vefat durumunda ise ölüm tarihini yazıyoruz” dedi.
TÜRKİYE’DEKİ DOĞAL TAŞ REZERVİ DAĞILIMI
Türkiye’dahi türlü renk ve desenlerde mermer, kalker, traverten oluşumlu kalker, konglomera, kavkılı ve magmatik kökenli kayaçlar bulunuyor. Dünya pazarlarında zevk kazanabilecek nitelikte tabiî taş çeşidine sahip olan Türkiye’dahi, rezervler Anadolu ve Trakya süresince geniş tek bölgeye yayılmış merkezde.
Rezervlerin bölgelere göre dağılımı, Ege Bölgesi yüzde 32, Marmara yüzde 26, İç Anadolu yüzde 11, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi yüzde 31 düzeyinde. Sektörde yaklaşık 1000 500 tane tabiî taş ocağı, fabrika ölçeğinde faaliyet gösteren 2 1000 tesis, orta ve küçük ölçekli 9 1000 işlik faaliyet gösteriyor. Üretimin en fazla olduğu iller; Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli ve Muğla olarak öne çıkıyor.
Bu bölgelerdeki üretim, tüm üretimin yüzde 65‘ini oluşturmaktadır. Ekonomik mermer yataklarının durduğu başka iller ise; Bursa, Kırşehir, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Niğde, Kayseri, Artvin, Bitlis, Erzincan, Bayburt, Sivas, Tokat, Denizli, Kütahya, Eskişehir, Diyarbakır, Elazığ, Çanakkale, Konya, İstanbul ve Manisa’dır.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.