Anasayfa / Genel / Maydanozda tarla ile market arasındaki fiyat farkı 3,5 katı aştı

Maydanozda tarla ile market arasındaki fiyat farkı 3,5 katı aştı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, eylül ertesi üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarını değerlendirdi.

Eylülde üretici ile market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 252,9 ile maydanozda görüldüğünü tamlayan Bayraktar, bunu yüzde 231,1 ile marulun, yüzde 219,4 ile domatesin, yüzde 218,3 ile limonun, yüzde 205 ile elmanın takip ettiğini bildirdi.

Markette 37 ürünün 27’sinde fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görüldüğüne dikkati cazip Bayraktar, şu bilgileri paylaştı:

“Markette fiyatı en fazla kalan ürün yüzde 92,6 ile sivri patlıcangillerden oldu. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 73,6 ile patlıcangillerden, yüzde 39,6 ile salatalık, yüzde 32,4 ile patlıcan, yüzde 29 ile marul, yüzde 28,2 ile kabak takip etti. Markette fiyatı en fazla mütenakıs ürün ise yüzde 14,4 ile elma oldu. Elmadaki fiyat düşüşünü yüzde 9,6 ile patates, yüzde 8,7 ile mısırözü yağı, yüzde 6,7 ile kuru soğan, yüzde 6,5 ile yeşil mercimek izledi.”

Bayraktar, eylülde üreticide fiyatı en fazla sakıt ürünün yüzde 41,2 ile yeşil soğan olduğunu, bunu yüzde 22,5 ile kuru soğan, yüzde 9,1 ile kuru kayısı, yüzde 8,1 ile maydanoz, yüzde 5,1 ile patatesin izlediğini belirtti.

Üreticide en fazla fiyat artışının bile yüzde 149,5 ile sivri biberde görüldüğünü ifade fail Bayraktar, yerde ürünü yüzde 130 ile elmanın, yüzde 125 ile pirincin, yüzde 79,3 ile kuru üzümün, yüzde 69 ile taze fasulyenin, yüzde 62 ile marulun takip ettiğini bildirdi. Bayraktar, eylülde üreticide 28 ürünün 22’sinde fiyat artışı olurken, 6 üründe ise fiyat düşüşü görüldüğünü vurguladı.

FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üretici ile marketteki fiyat değişimlerinin nedenlerini ise şöyle sıraladı:

“Arz fazlalığı patates ve kuru soğan fiyatlarını düşürdü. Havuç fiyatındaki düşüşe talepteki eksilme sebep oldu. Kuru kayısı arzındaki artım, fiyat düşüşüne neden oldu. Sivri patlıcangillerden, patlıcangillerden, salatalık, patlıcan, kabak, marul ve taze fasulyede arzdaki eksilme ürünlerin fiyatlarını yükseltti. Elma ve pirinçteki yüksek fiyat, ürünün yeni sezona ilgili olması ve maliyetlerinin artmasından kaynaklandı. Yeni sezonun başlaması ve TMO’nun açıkladığı kurum fiyatı piyasada kuru üzüm fiyatlarını yükseltti.”

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) temmuz ertesi girdi fiyat endeksinde yer saha mazot, gübre, elektrik, tohum, ilaç ve yem fiyatlarının önemli ölçüde artım gösterdiğini ifade fail Bayraktar, yerde artışların, eylül ayında yüzde 158’i bulagan üretici fiyat artışlarının sebebine işaret ettiğini belirtti.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.


İlginizi Çekebilir

Dow Jones, enflasyon raporunun ardından tarihin en yüksek üçüncü kapanışını kaydetti, gözler Fed kararına çevrildi

ABD borsaları, yatırımcıların Çarşamba günü Fed’in faiz oranı duyurusunu beklemesi ve son enflasyon verilerinin faiz …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.