Anasayfa / Genel / Küresel piyasalarda gözler ABD’nin enflasyon verilerine çevrildi

Küresel piyasalarda gözler ABD’nin enflasyon verilerine çevrildi

Küresel piyasalarda, gelecek hafta yurt içinde ödemeler dengesi ve sanayi üretim endeksi, yurt sayılmazsa ise ABD, Çin ve Almanya’bile enflasyon başdu olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.

Küresel pay piyasaları, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Çin’in askeri karşılık karışma tüm tehditlerine rağmen Tayvan’ı ziyaret etmesi ile haftaya satıcılı başladı.

Söz konusu gelişmenin akabinde Çin’in Tayvan’a yönelik ekonomik yaptırım olarak nitelendirilebilecek kararları devreye alması ve yetişkin çaplı askeri tatbikat başlatması ile risk algısında artım yaşandı. Buna karşın, küresel çapta açıklanan imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ile şirket finansal sonuçlarının beklentilerden iyi gelmesi, yatırımcı risk iştahının toparlanmasına yardımcı oldu ve pay piyasalarındaki düşüşler kalıcı olmadı.

Geçen hafta merakla muhtemel ve ABD’dahi yaşanan teknik resesyonun gerçek olup olmadığına üzerine önemli tek kanıt olarak nitelendirilen istihdam raporu verilerinin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi ve iş gücü piyasasında “sürpriz” toparlanmaya işaret etmesiyle pay piyasaları haftayı kararsız tamamladı.

Tüm yerde gelişmelerle haftalık hoş New York borsası ve Avrupa borsalarında ortalama yüzde 2,2 yükseliş yaşanırken Asya borsaları karışık seyretti. ABD’nin tarım dışı istihdam raporu verilerinin akabinde tahvil piyasasında satışlar hız kazanırken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,65 seviyesinden başladığı haftayı yüzde 2,83’ten tamamladı. Dolar endeksi ise haftalık hoş yüzde 0,7’lik artışla 106,6’ya yükseldi.

Altının ons fiyatı 1.795 dolarla tek ayın en yüksek seviyesini test etti, Brent petrolün varil fiyatı bile 92,2 dolarla 21 Şubat’tan yerde yana gördüğü en az seviyeye geriledi.

ABD İSTİHDAM PİYASASINDA SÜRPRİZ TOPARLANMA

ABD’dahi geçen hafta gözler, ülkede açıklanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerinin üst üste iki urup düşüş kaydetmesi ile yaşanan teknik resesyonun akabinde ekonomi yetkililerinin işaret ettiği istihdam piyasasına üzerine verilere çevrildi.

ABD Çalışma Bakanlığının zaman açıkladığı verilere göre, ülkede tarım harici sektörlerde istihdam temmuzda 528 1000 kişi arttı. Piyasa beklentilerini ikiye katlayan tarım dışı istihdam verisinin, yerde dönemde 250 1000 kişi artması öngörülüyordu. Ülkede işsizlik oranı bile tıpkısı dönemde yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’açınık düştü. Böylece, ABD’dahi hem tarım dışı istihdam hem dahi işsizlik oranı, Şubat 2020’deki salgın öncesi seviyelerine döndü.

Öte yandan hafta başında ABD’dahi açıklanan ABD’dahi Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat dışı endeksi, temmuzda 56,7 ile 3 ayın en yüksek seviyesine çıkarak hizmet sektöründe büyümeye işaret etti. Ülkede fabrika siparişleri dahi haziranda yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde artarak yüksek faiz ortamında imalat sektörünün gücünü koruduğunu gösterdi.

Analistler, istihdam verilerinin ekonominin resesyonda olmadığına üzerine en güçlü tek kanıt sunduğunu, yerde durumun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımları konusunda elini rahatlattığını söyledi. Yatırımcıların faizlerin hızlı tek şekilde artmaya sürme edeceğine üzerine beklentilerinin arttığına işaret fail analistler, yerde durumun tahvil faizlerinde yükselişi hız kazandırdığını, dolara olan talebi dahi güçlendirdiğini bildirdi.

Analistler, istihdam verisinin akabinde para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in eylül toplantısında yüzde 33,5 ihtimalle 50 esas puan ve yüzde 66,5 ihtimalle 75 esas puanlık faiz artışına gitmesinin beklendiğini ifade etti.

Bu gelişmelerle geçen hafta altınç günü pay piyasalarında oynaklığın artmasına karşın hafta süresince beklentilerin üzerinde açıklanan veri ve şirket finansal sonuçlarının etkisi ile New York borsasında haftalık hoş Nasdaq Teknoloji endeksi yüzde 4,07, S&P 500 endeksi yüzde 1,79 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,84 üstün kazandı.

Gelecek hafta yatırımcılar, ABD’nin temmuz ertesi enflasyon verilerini takip edecek. Haziranda yüzde 9,1 ile Kasım 1981’takt yerde yana en yüksek seviyeye ulaşan verinin, temmuzda yüzde 8,7’ye gerilemesi bekleniyor.

Asya genelinde geçen hafta veri gündeminin zayıf olması ile küresel risk iştahına paralel tek seyir izlenirken, jeopolitik gelişmeler nedeniyle pay piyasası yatırımcılarının “temkinli” hareket ettiği görüldü.

Gelecek hafta Avrupa’bile yatırımcılar, Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve Sentix Güven Endeksi’nin yanı sıra Almanya’bile enflasyon ile İngiltere’dahi nema ve sanayi üretimini takip edecek.

Asya genelinde açıklanacak makroekonomik veri gündeminde, Çin’dahi enflasyon ile hariç ticaret dengesi verileri bulunuyor.

YURT İÇİNDE HANGİ VERİLER ÖNE ÇIKIYOR?

Gelecek hafta yurt içinde ödemeler dengesi ile sanayi üretim endeksi verileri öne çıkarken, analistler küresel çapta merkez bankalarının para politikalarına yönelik beklentilerin ve Fed yetkililerinin açıklamalarının oynaklığı artırabileceğini belirtiyor.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.


İlginizi Çekebilir

Dow Jones, enflasyon raporunun ardından tarihin en yüksek üçüncü kapanışını kaydetti, gözler Fed kararına çevrildi

ABD borsaları, yatırımcıların Çarşamba günü Fed’in faiz oranı duyurusunu beklemesi ve son enflasyon verilerinin faiz …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.