Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in “Enerjide hariç bağımlılığın kilidini kıracak proje” olarak tanımladığı Sakarya Gaz Sahası’nda icraat 7 gün 24 saat esasına göre sürme ediyor.
Her gün tek aşamanın henüz geçildiği projede karadaki çalışmaların hızı av dahi tıpkısı süratle ilerliyor. Türkiye’nin tarihindeki en yetişkin doğalgaz keşfi olarak kayıtlara geçen Sakarya Gaz Sahası’nda 5 binin üzerinde personel mesai harcıyor.
BORULARIN DÖŞENMESİ SÜRÜYOR
Gelecek yılın ilk çeyreğinde milli doğalgaz iletim sistemine bağlanması planlanan yerli gaz için yürütülen icraat Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine tâbi Filyos beldesinde sürme ediyor.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ekiplerinin yoğun mesai yürüttüğü çalışmalarda Sakarya Gaz Sahası ile Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ni buluşturacak boruların bile döşenmesi sürüyor.
İlk olarak sığ kısımlarda başlayan borazan seriminde yoğun sulara geçildi. Sığ kısımlarda borazan mefruşat işleminde sona gelen “Castoro 10” isimli gemi, yoğun sular için görevini korkunç “Castorone” gemisine devretti.
GEMİ 56 BİN 529 GROSTON AĞIRLIĞINDA
6 Temmuz’bile Filyos açıklarında demirleyen gemi, 325 uzunluğunda, 39 metre genişliğinde, 56 1000 529 groston ağırlığında.
Castorone’ye borazan yüklemi işlemi dahi açıkta gerçekleşiyor. Filyos Limanı’nda bağcıklı her akraba 12 metre uzunluğundaki borular dayanak gemilerine, akabinde bile yaklaşık 500 metre açıktaki Castorone’ye yükleniyor. İşlemlerin tamamlanmasının akabinde gemi, borazan serimine başladı.
Dev geminin sonbahar başına kadar yerde işlemleri bitirmesi planlanıyor.
İLK BORULAR CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KATILDIĞI TÖRENLE İNDİRİLMİŞTİ
Karadeniz’açınık ilk borular, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 13 Haziran’bile Filyos’ta gerçekleşen törende sığ kısımlardaki çokluk tabanına indirilmişti.
Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Bugün ‘Bismillah’ diye ilk boruları denize indiriyor, akabinde bile ilk kaynağımızı yapıyoruz. Derin çokluk tarafında bile inşallah ilk kaynağı önümüzdeki ağrı vuracağız.” demişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez dahi tıpkısı törende, “Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar atlas en hızlı yapılan çokluk saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecek” ifadelerini kullanmıştı.
GÜNLÜK ÜRETİLECEK 10 MİLYON METREKÜP GAZ 2023’TE ŞEBEKEYE VERİLECEK
Sakarya Gaz Sahası’nda çokluk altına kurulacak üretim sistemine ilk olarak 6 ila 10 kuyu bağlanacak ve yerde kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilerek 2023’te Türkiye’nin doğalgaz şebekesine verilecek.
Bu miktar yıllık hoş 3,5-4 milyar metreküpe yatak gelirken, üretim dünyadaki yerde tür sahalarda olduğu gibi kademeli olarak artacak.
Karadeniz’dahi en yüksek üretim seviyesine 2027-2028’dahi ulaşılması beklenirken, yerde dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık hoş ise yaklaşık 15 milyar metreküp gaz üretilmiş olacak.
Haberler Sunuldu
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.