Kanser tedavisinde en çok kullanılan prosedürler ortasında yer alan kemoterapi, birtakım sıhhat meselelerini beraberinde getiriyor. Bilim insanları, 3 boyutlu yazıcılar ile ürettikleri mikro robot aracılığıyla kemoterapi ilaçlarını direkt kanser hücrelerine ulaştırabildiklerini açıkladı.
Kemoterapi ilaçları her ne kadar bölgesel kullanılabilse de direkt kanser hücrelerine yönlendirilemediği için birden fazla yan tesire sebep olabiliyor. Geliştirilen teknoloji sayesinde kanser hastalarına optimum düzeyde kemoterapi ilacı verilerek mümkün yan tesirler en az düzeye indirilecek.
Kanser hastalarına mikro robot ile kemoterapi ilacı verilebilecek
Sanayi, inşaat ve besin dalında karşımıza çıkan 3 boyutlu yazıcılar, sıhhat alanında da etkin olarak kullanılmaya başlandı. Biyomateryal olarak isimlendirilen hidrojel materyalden üretilen mikro robotlar, hayvan formunda oluşturularak daha süratli hareket kabiliyeti elde edebiliyor.
Balık, yengeç ve kelebek üzere farklı hayvan dizaynlarıyla üretilen mikro robotlar, ilaç taşıyabilecek boşluklara sahip. İlaçlar için açılıp kapanabilen sistem geliştiren bilim insanları, mikro robotları manyetik hale getirmek için demir oksit nanoparçacıkları kullandı.
Laboratuvar testlerinde başarılı sonuç elde ettiklerini belirten takım, “Nanoparçacıklardan oluşan ilacı mıknatıs kullanarak gayeye ulaştırmayı başardık. Mikro robotlar, hücredeki pH düzeyindeki değişikliği algılayarak otomatik olarak hür bırakıyor.” tabirlerini kullandı.
Mikro robot sürüleriyle tedavi formülü geliştirileceğini belirten bilim insanları, “Yakında yüzebilir, yuvarlanabilir, emekleyebilir, yürüyebilir, kıvranabilir ve ilaçları direkt enjekte etmek için bedenimizde takla atabilir mikro robot geliştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Mikro robotlar, şimdi damarlarımızda yüzmek için uygun değil. Mikro robotların daha küçük hale getirilmesi gerektiğini belirten grup, bedende gerçekleşen hareketleri görüntülemek için çalışmalara başladıklarını açıkladı.
YouTube’da yapılan çalışma ile ilgili görüntü yayınlayan bilim insanları, çalışmaya ilişkin ayrıntıların ACS Nano mecmuasında yayınlandığını belirtti. Geliştirilen teknolojinin kanser tedavisi başta olmak üzere birçok alanda tedavi formülü olarak kullanılacağı söyleniyor.