NASA, uzun vakittir Artemis Uzay Programı üzerinde çalışıyor. Bu proje ile 2024 yılında beşerli ay seyahati planlanıyor. Tıpkı vakitte Artemis, Ay’a birinci bayan astronot gönderme planı ile de başka bir kıymete sahip. NASA, bu seyahat sırasında ay üzerinde seyahat yapabilecekleri araçların hafif, az yer kaplayan ve arazi şartlarına uygun olmasını istiyor.
Bu talebi göz önünde bulunduran Alman motor şirketi Hookie, NASA’nın bu isteğini yerine getirmek için bir uzay motosikleti prototipi tasarladı. İşte karşınızda Tardigrade ismi verilen çağ ötesi motosikletle ilgili detaylar..
NASA’nın uzay motosikleti: Tardigrade
NASA’nın bu türlü bir isteğinin olmasındaki en temel öge gelecekteki ay vazifeleri için yük tartısını olabildiğince az olmasını sağlamak. Zira, NASA mühendislerinin hesaplamalarına nazaran fazladan her yükün maliyeti var. O denli ki, uzay aracında fazladan yer alan her bir kilogram, bugün 2.700 doların üzerinde bir maliyete sahip. Bu durum fırlatma esnasında gereken yakıt ölçüsünü göz önünde bulundurduğumuzda bütçeyi kıymetli ölçüde belirliyor.
Motosiklet, ismini en şiddetli ortamlarda hayatta kalabilen ve bilinen en sağlam organizmalardan biri olan Tardigrade’den alıyor. Tardigrade, ultra hafif metalden yapılmış. 10 milimetre inceliğinde, lazerle kesilmiş alüminyumdan ve akslardan oluşan görünmez bir çerçeveye sahip.
Hookie, Ay’daki dondurucu soğuktan korumak için alüminyum kapladıklarını söylüyor. Havasız araç lastiği geliştirmenin işin en sıkıntı kısımlarından biri olduğunu ve üstesinden geldiklerini de ekliyor. Motor şirketi, evvel ultra hafif, 24 x 7 inç alaşım jantları geliştirdi.
Hookie, araç için NASA ile şimdi bir mutabakat yapmamış olsa da projenin hayata geçeceğinden epey emin. NASA, elektrikli scooterlar da dahil olmak üzere bir çok farklı seyahat aracı araştırıyor. Ancak Hookie’nin bu kadar emin olmasına karşın NASA, ay programlarının simgesi haline gelmiş 4 tekerlekli elektrikli aracından kolay vazgeçecek üzere görünmüyor.
Pekala siz NASA’nın uzay programı Artemis için neler düşünüyorsunuz? İleride fırsat gelse uzay seyahati yapmak ister misiniz? Görüşlerinizi ve niyetlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz..