Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, son dönemde küresel emtia fiyatları, tedarik zincirlerindeki sıkıntılar, özyazı kuru gelişmeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın etkisiyle artım kaydeden enflasyonu kalıcı olarak ıskat noktasında kararlı olduklarını söyledi.
Mahmut Gürcan, materyalizm enflasyonun hızlı tek arifane artışını sürdürdüğünü ve enflasyonun küresel tek sorun haline geldiğini belirterek, “Küresel gelişmelere paralel olarak enflasyon ülkemizde dahi artım eğilimi kaydetmiştir. Son dönemde küresel emtia fiyatları, tedarik zincirlerindeki sıkıntılar, özyazı kuru gelişmeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın etkisi ile artım kaydeden enflasyonu kalıcı olarak ıskat noktasında kararlıyız. Önümüzdeki dönemde enflasyonda yatay tek seyir bekliyoruz” dedi.
Türkiye’nin, 2022 yılının ilk çeyreğinde verisi açıklanan G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 3. ülke olduğunu nâkil Gürcan, “Öncü göstergeler, 2022 yılında bile iç ve hariç talebin pozitif katkı verdiği muvazeneli büyümenin sürdüğüne işaret etmektedir. Sanayi üretimi yıllık hoş güçlü artışına sürme etmektedir. İstihdamda salgının etkisiyle yaşanan kayıplar telafi edilirken, işsizlik oranı pandemi öncesi seviyesinin altına gelmiştir” niteleyerek konuştu.
Mayıs 2020’dahi 165,7 milyar abd olan yıllıklandırılmış ihracatın, 2022’nin mayıs ertesi geçici hariç ticaret verilerine göre 242,6 milyar dolara yükseldiğini ihbarcı Gürcan, “Bu bile Türkiye Ekonomi Modeli’nin başarısını gösteriyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 97,1 ile tarihinin en yüksek seviyesinde. Turizm alanında kayda üstün pazar çeşitliliğine sahibiz. Bu yıl Rusya ve Ukrayna müstesna ülkelerden oldukça yüksek düzeyde ziyaretçi girişi bekliyoruz. Bu iki ülkeden gelen turist sayısındaki azalmayı başka ülkelerle telafi edebilecek kapasiteye ve ilişkilere sahibiz. Yakın dönemde iç ve hariç talep arasında henüz muvazeneli nema kompozisyonu sayesinde akan işlemler dengesinde kalıcı iyileşme bekliyoruz. Buğdayda ve tahılda herhangi tek kıtlık görünmemekte, rekoltede yeterlilik var. Önümüzdeki harman döneminde kendi kendine yetebilen ender ülkelerden olmaya sürme edeceğiz” ifadelerini kullandı.
”TÜRKİYE’DE CİDDİ BİR YATIRIM SEFERBERLİĞİ VAR”
Türkiye’nin gelmiş olduğu noktada, özellikle üretimi ve ihracatı artıracak çalışmaları iş dünyasıyla beraberce sürdürdüklerini vurgulayan Gürcan, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin enerjiden kaynaklanan akan açığını bile üreterek gidermeye inancımız tam. Devletimiz ve sanayimiz el ele vererek Türkiye’yi sayı henüz iyi noktaya getirecek üretim pazarımızı geliştireceğiz. Şu enflasyonist ortama rağmen yatırım rüzgarının estiğini biliyoruz. Sanayicilerimiz, iş insanlarımız yeni yeni yatırımlar için bizlerle iletişime geçiyor. Görüyoruz ki şu zihin Türkiye’dahi ciddi tek yatırım seferberliği var. Tabii bunun en yetişkin nedenlerden akraba Çin’takt kaynaklanan lojistik ağının kırılması. Türkiye, konumunu yerde açıdan sayı pozitif yönde kullanabilmekte. Geçmiş yıllarda kurdan dolay bağcıklı dezavantajını şu anda reel kur politikasıyla pozitife çevirmiş merkezde. Aynı zamanda jeopolitik konumuyla bunu sayı iyi değerlendiriyor. Şu zihin tüm atlas gözü Türkiye’dahi. İthalat yapmak için sanayicilerimizin kapılarını aşındırıyorlar. İhracatımızın bile üreterek henüz iyi seviyeye geleceğine ve artacağına inancımız tam. Şu zihin itibarıyla yaklaşık 250 milyar abd sınırına ulaştı ihracatımız. 2023 hedefimiz 500 milyar dolardı ama bunu bile kısa sürede yakalayacağımıza inanıyoruz. Devletimiz sanayicimizin, üreticimizin yanında. Her türlü destekle sorunlarınızı çözmeye sürme edeceğiz.”
Türkiye’nin, bütçe dengesinde 2021 yılında sayı ülkeden pozitif ayrıştığını ifade fail Gürcan, “Bütçe dengemizin gayet olumlu olduğunu görmekteyiz. Yatırımlar için Türkiye’dahi sayı ciddi avantajlar var. Genç nüfusumuz yaklaşık 13 milyon. Bu bile yatırım ortamını teşvik etmekte. Üniversitelerin öğrenci kapasitesi ve mezun sayısını artırdık. Yatırımcılar Türkiye’dahi kalifiye eleman bulmakta zorluk yaşamıyor. Ülkemizde su yatırımları konusunda sayı önemli mesafeler katettik. Türkiye’nin yerde pozisyonu bu sonraki dönemde kaynaklarını üretim, ihracat ve istihdamın henüz bile artırılması yönünde kullanmasına imkan tanıyacaktır. Fiyat İstikrarı Komitemiz (FİK) önümüzdeki dönemde gerek sunma güvenliğini sağlamak gerek fiyat istikrarının sağlanması için her türlü tedbiri alacaktır. FİK’te atılacak proaktif adımlar sayesinde enflasyonun düşmesini destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Dijital ürün takip sistemine değinen Gürcan, “Ürün sunma güvenliğine ve enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak şekilde yerde sistemi kullanacağız. Türkiye Ekonomi Modeli’nin en önemli çıktılarından birisi yine fiyat istikrarıdır. Hazine desteklenmiş KGF paketlerimizde imalat, ihracat, tarım, turizm, teknoloji ve toptan ve perakende sektörlerine öncelik veriyoruz. İklim değişikliği ile mücadele dahi önemli önceliklerimizden biridir” ifadelerini kullandı.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.