Elon Musk‘ın kurduğu SapceX‘in en büyük rakibi olan Rocket Lab, yeni ürettiği Neutron isimli roketini tanıttı. Tıpkı Falcon 9‘da olduğu üzere dikey iniş özelliğine sahip olan roket, bu sayede sağladığı yine kullanılabilir olması ile ses getirdi. Aslında bu kelam konusu şirketin ismini birinci duyuşumuz değil.
Rocket Lab, bu yılın başlarında yaptığı başarısız fırlatma denemesiyle gündeme gelmişti. Şirketin roketi Electron başarılı bir kalkışa karşın yaşanan arızanın akabinde hayal kırıklığına uğramıştı. Son olarak tekrar sahneye çıkan firma, Neutron ile yine SpaceX ile rekabete girmek için hazırlanıyor. İşte ayrıntılar…
Neutron’un maliyeti SpaceX’ten az olacak
Bugüne kadarki en gelişmiş ve en güçlü roketini ürettiğini açıklayan Rocket Lab, Neutron‘u özel bir karbon kompozit materyalden üretti. Şirket bu sayede dayanıklılığı artırırken, hafifliği de muhafazayı başardı. Falcon 9‘a emsal halde piste iniş yapmak üzere tasarlanan fırlatma aracı, uyduları yörüngeye taşımak üzere vazifelerde kullanılacak.
Canlı yayında konuşan Rocket Lab‘ın kurucusu ve CEO‘su Peter Beck, Neutron için “Mutlak bir canavar” sözlerini kullandı. Roket, tek istikametli seyahatlerde Dünya yörüngesine 15.000 kilograma kadar yük taşıma kapasitesi hedefliyor. Tekrar kullanabilir olarak ise 8.000 kilograma kadar taşıma yapabilmesi bekleniyor.
Beck, CNBC ile yaptığı röportajda Neutron’u 2024 yılına kadar fırlatma rampasında görmeyi hedeflediğini söyledi. Bu türlü bir fırlatmanın maliyetiyle ilgili yorum yapmaktan kaçınan CEO, tekrar de rekabetçi fiyatlar sunacaklarının altını çizdi. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse karşımıza epeyce farklı bir tablo çıkıyor.
Rocket Lab‘ın küçük ölçekli Electron roketi fırlatma başına 7 milyon dolara, Firefly‘nin orta büyüklükteki Alpha roketi 15 milyon dolara ve SpaceX‘in Falcon 9’unun reklamı fırlatma başına 62 milyon dolara mal oluyor. Lakin hatırlatmakta yarar var ki Falcon 9, 22.800 kilograma kadar yükü yörüngeye çıkarabiliyor.
SpaceX gerektiği vakitlerde okyanusta insansız bir hava aracına iniş gerçekleştirebilirken, Neutron’un tüm yine kullanılabilir vazifeleri için fırlatma alanına geri dönmesi gerekmektedir. Bu hususla ilgili de açıklama yapan Rocket Lab CEO’su “İnsansız hava araçlarına iniş yapmak hoş fakat biz en düşük maliyetli formülü kullanmaktayız” tabirlerini kullandı.
Beck, Neutron’un yapılacağı malzemeyi tartıştığında SpaceX’ten diğer bir örnek daha vererek Starship roketinde kullanılan ana materyal olan paslanmaz çeliği tokmakla dövdükten sonra Neutron’da kullanılan karbon kompozit hususa de vurdu ve bükülmediğini de göstererek gözleri Elon Musk’a çevirmiş oldu.
Arşimet’ten ilham alan yeni bir motor; Archimedes
Rocket Lab ayrıyeten Neutron için Archimedes isimli yeni bir motor geliştirdiğini duyurdu. Peter Beck, Arşimet’in dizaynını “çok basit” olarak lanse etti ve “tekrar tekrar kullanılabilecek bir motor inşa etmeniz gerektiğinde istediğiniz her şey var.” diyerek tanımladı.
Rokette bulunacak yedi Arşimet motoru, Neutron’un uzaya giden birinci basamağına güç sağlarken, sekizincisi yörüngede bir sefer üst kademeyi hareket ettirir. Gelecek yıl ateşlenmesi planlanan Arşimet motorları, Rocket Lab’ın Yeni Zelanda’daki tesisinde inşa edilecek.
Pekala sizin bu mevzu hakkındaki kanılarınız neler? Sizce Rocket Lab, sunduğu fiyatlarla Elon Musk’ın SpaceX’ine rakip olabilecek mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.