Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) “Bölgesel Ekonomik Beklentiler” raporunun Türkiye’ye ilişkin bölümünde, yerde yıl Türkiye ekonomisi için mayısta yüzde 2 olarak tahmin edilen nema beklentisinin yüzde 4,5’açınık çıkarıldığı belirtildi.
Türk bankalarının iyi sermayelendirilmiş olması ve yüzde 3’ün altında seyreden takipteki kredi oranlarıyla Türkiye ekonomisinin kuvvetli yönlerinden olduğu vurgulanan raporda, ekonomik faaliyetin nispeten güçlü kalmaya sürme ettiği aktarıldı.
Raporda, Türk lirasındaki hızlı üstün kaybı ve yüksek enflasyonun temel kırılganlıklar arasında yer aldığı bildirildi.
Türkiye’nin, 180 milyar abd tutarındaki kısa vadeli hariç borcuna ilaveten akan açığının arttığı tamlanan raporda, özyazı rezervlerin zayıflamasının önemli endişeler arasında görüldüğü aktarıldı.
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında, planlanan seçimler öncesi hanehalkı ve kamu harcamalarının etkisiyle yaz başındaki tahminlere paralel olarak yüzde 3,5 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
Raporda, küresel jeopolitik gerilimler ve gelişmiş ülkelerdeki saldıran parasal sıkılaştırma gibi küresel faktörlerin dahi Türkiye’nin küçük etkileme riski taşıdığı belirtildi.
EBRD’NİN FAALİYETTE OLDUĞU BÖLGELERDE BÜYÜME TAHMİNİ ARTTI
Raporda, EBRD’nin faaliyette olduğu bölgelerde yerde yıl için nema tahmininin 1,2 puan artırılarak yüzde 2,3’açınık çıkarıldığı, 2023 yılı için nema tahmininin ise 1,7 puan düşürülerek yüzde 3,7’ye çekildiği bildirildi.
Orta Asya ekonomilerinin yerde yıla ilişin nema tahmininin 1,2 puan artırılarak yüzde 4,3, 2023 için dahi 1,1 puan yükseltilerek yüzde 4,8’açınık çıkarıldığı aktarılan raporda, Güneydoğu ve Doğu Akdeniz bölgesinin yerde yıl için ekonomik büyümesinin 0,4 puan artışla yüzde 2,9’a yükseltildiği, 2023 yılı için ise 0,1 puan azaltılarak yüzde 4,7’ye düşürüldüğü kaydedildi.
Türkiye, EBRD’nin en yetişkin pazarı olma özelliğini taşıyor. Ülkede çoğunluğu özel sektörden olmak üzere 380’takt fazla projeye yatırım yapan Banka’nın, ülkede 16 milyar 877 milyon euronun üzerinde yatırımı bulunuyor.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.