Dünyanın birçok yerinde nükleer santraller bulunuyor. Fakat 400’den fazla nükleer santral olmasına karşın kalıcı bir nükleer atık alanı bulunmuyor. Bugüne kadar nükleer atıklar, çeşitli tanklarda depolandı yahut vitrifikasyon kullanılarak cama dönüştürüldü. Fakat uzmanların bu atıklarla ilgili yeni bir planı var.
Nükleer atıklar, 2024’ten sonra Finlandiya’daki yeraltı depolarında saklanacak
Nükleer atıklarla ilgili bir müddettir araştırma yapan uzmanlar, atıkları bir yer altı deposunda toplama kararı aldı. Atık mezarı, Finlandıya’nın Eurajoki köyünün derinliklerinde oluşturulacak. Fince “derin çukur” manasına gelen Onkalo ismini taşıyacak olan nükleer atık imha alanı, planlandığı üzere giderse 2024’te kullanılmaya başlayacak. Herşey planlandığı üzere giderse Finlandiya, bu fikri hayata geçiren birinci ülke olacak.
Nükleer atıklar bakır fıçılara yerleştirilmiş kullanılmış uranyum yakıt çubukları formunda Onkalo’ya taşınacak. Bu fıçıların, nükleer mezarda 100 bin yıl kalması planlanıyor. Atıklar, günümüzde birçok uzman tarafından kaygı ile takip edilen bir mevzu halini aldı. Lakin Finli yetkililer, bölgeyi bilerek seçtiklerini ve tüm tedbirleri aldıklarını belirtiyor.
Eurajoki köyünün derinliklerinde seçilmesinin nedenleri ortasında birinci olarak kırsal ve insan hayatından uzak olması yer alıyor. Nükleer atıkların su ile teması tehlikeli olduğu için mezar sağlam bir kaya modülünün içerisine oluşturulacak. Ayrıyeten nükleer atıklar, evvel dökme demir bir kapta depolanacak ve bir soy argon gazı katmanıyla kaplanacak. Son olarak tüm suram bakır bir fıçıya yerleştirilecek.
Lakin tüm bu tedbirlere karşın korozyon tasası de gündemde. Ancak uzmanlar, bununla ilgili de tedbirleri aldıklarını belirtiyorlar. Nükleer mezar fikri birinci sefer hayata geçiriliyor. Lakin bu fikri takip etmek isteyen ülkeler de bulunuyor. Bunların başında ABD ve Fransa yer alıyor. Lakin toplum tarafından şimdi kabul görmemesi projelerin askıya alınmasına neden oluyor.
Siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından yahut SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.