UCLA’da çalışma yürüten bilim insanları, Dünya’ya yağan yeni bir muhteşem süratli elektron yağmuru keşfetti. Keşfedilen elektron yağmurunun uzay araçları, uydular ve astronotlar için değerli bir tehdit olduğu belirtiliyor.
UCLA’nın ELFIN uyduları ve NASA’nın THEMIS uzay aracından alınan bilgiler, geçtiğimiz günlerde incelendi. Araştırmacılar, ELFIN uydularını kullanarak Dünya yörüngesinde beklenmedik elektron çökelmesi gözlemlediklerini açıkladı.
Elektron yağmuru, planlanan uzay keşiflerini etkileyebilir
ELFIN misyonunun bir kesimi olan küçük uydulardan alınan bulgular, Nature Communications mecmuasında yayınlandı. Bilim insanları, elektron yağmuru keşfedildikten sonra THEMIS uzay aracından gelen datalara baktı. Elektronların tesirlerini inceleyen bilim insanları, elektron çökeltmesinin gerisinde Whistler Dalgalarının olduğunu belirledi.
Elektronlar, Van Allen radyasyon jenerasyonu ismi verilen ve Dünya’nın kuzey ve güney kutupları ortasında yer alan bölgede hareket ediyor. Bu jenerasyonlar, Dünya’ya yakın uzay ortamında gerçekleşen olayların kıymetli bir kesimi olarak nitelendiriliyor. Bununla birlikte, radyasyon nesilleri içerisinde Whistler Dalgaları üretildiğinde elektronlar daha enerjik hale geliyor ve hızlanıyor.
Bilim insanları, Whistler Dalgalarının Dünya’nın atmosferik kimyası üzerinde büyük bir tesiri olabileceğini belirtiyor. Bir uzay aracı yahut uydu, düşük Dünya bölgesinden geçerken gerçekleşirse daha evvel hesaba katılmayan risklerin oluşabileceği söyleniyor.