Dünya tarihinin en büyük soru işaretlerinden birisi de dinozorların nasıl yok olduğuydu. Bu hususla ilgili çeşitli bulgular bulundu ve farklı komplo teorileri üretildi. İnsan öncesi periyoda kadar giden bu devrin nasıl ortadan kaybolduğuyla ilgili enteresan bir makale yayınlandı.
Dinozor fosilinde teneffüs rahatsızlığı tespit edildi
Scientific Reportsdergisinde dinozor fosili üzerinde yapılan bir çalışma yayımlandı. ABD’de bilim insanları, Dolly olarak bilinen dinozorun fosili üzerinde yaptığı çalışma sonucunda mevt nedenine ait kıymetli bir detaya rastladı. ABD’de yapılan çalışmanın sonucunda bilim insanları dinozorda bir çeşit teneffüs rahatsızlığı tespit etti.
Çalışma, Dolly’nin boyun kemikleri üzerinde yapıldı. Bilim insanları bu çalışmalar sonunda dinozorda kemik ve eklem enfeksiyonuna yol açabilen “solunum rahatsızlığı” olduğuna dair bulgulara rastladı. Montana Büyük Dinozor Müzesi sorumlusuDr. Cary Woodruff, bahse ait bir açıklama yaptı. Woodruff’a nazaran dinozorların jenerasyonu teneffüs yetmezliği nedeniyle yok oldu.
Teneffüs rahatsızlığının devasa boyutlardaki dinozorların birçoklarında olabileceği belirtildi. Çünkü dolly’nin yaşadığı periyotta 18 metre uzunluğunda olduğu varsayılıyor. Daha evvelki çalışmaların ışığında inceleme yapılan dinozorun 15 yıl yaşadığı iddia ediliyor.
Belirtilen teneffüs rahatsızlığına bakteri ya da mantar kaynaklı enfeksiyonların yol açtığı düşünülürken, “hava kesesi yangısı” ismi verilen bir enfeksiyon olabileceği belirtiliyor. Öte yandan bulguların sahiden dinozorları öldürdüğüne dair güçlü ispatlar bulunuyor.
Dinozor cinsinden evrimleşerek günümüze kadar geldiği iddia edilen kimi kuş çeşitlerinde de buna emsal teneffüs rahatsızlıklarının hayli sık gözlemlendiği belirtiliyor. Dinozorların yok oluşuna dair yapılan daha evvelki birçok çalışmada teneffüs rahatsızlığı sonucu elde edilmişti. Fakat böylesine kesin bir bulgu geçmişe ışık tutacak üzere görünüyor.
Siz bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayınız.