İnsan beyni, hiç kuşkusuz bedenin en karmaşık kısmı pozisyonunda. O denli ki hala birçok bilinmeze konut sahipliği yapıyor. Niyet, şuur, anılar üzere hala soru işareti barındıran mevzular üzerinde bilim insanlarının çalışmaları sürüyor. Son olarak anıların nasıl çalıştığına dair değerli bir gelişme yaşandı.
İnsan beyni, anıları fotoğraf üzere saklıyor
ABD Ulusal Sıhhat Enstitüleri (NIH) ile bir küme araştırmacı, beynin anıları nasıl oluşturduğuna dair Nature Neuroscience’da bir makale yayınladı. Makale, insan anılarını oluşturmaktan ve depolamaktan sorumlu makul beyin hücrelerini müşahede ve tarifini içeriyor. O denli ki bilim beşerlerine nazaran anıların nasıl çalıştığını anlamak, beynin bilinmezlerine ışık tutabilir.
Yayınlanan makale, beyin hücrelerindeki “sınır” ve “olay” diye isimlendirilen hücrelerin beyindeki belli anıları işaretlediğini savunuyor. Bir öbür deyişle beyin, yaşadığı her anıyı kendi nesnesiymiş üzere tutup konumlandırıyor.
Araştırmaya Los Angeles’taki Cedars-Sinai Tıp Merkezi’nde profesör Uelie Rutishauser öncülük etti. Rutishauser ve beraberindeki araştırmacılar, epilepsiyi tedavi etmek için ameliyat için beyin aktivitelerinin intrakraniyal kaydından geçmekte olan 20 hastayla çalıştı. Araştırma sürecinde bilim insanları, astaların çeşitli “bilişsel sınırlar” içeren sinema kliplerine verdikleri yansıları gözlemlediler.
Araştırma sürecinin akabinde bilim insanları, fotoğrafların bilgisayar ve telefonda saklanması üzere anıların da beyinde saklandığını belirtti. Makalede anıların, dayandıkları olaylara ve alındıkları vakte nazaran farklı bir formda saklandıklarını söylüyor.
Araştırmacılar, beynin bireye neyi göstermesi gerektiğini belirlemek için hudut doruklarını taradığını söz ediyor. Bir öbür deyişle tanıdık görünen bir dizi işaretleyiciye rastladığında, onları açıp ve size göstermeye başlıyor. Makaleyi yayımlayan araştırmacılar, anıların nasıl çalıştığını keşfetmenin Alzheimer hastalığıyla savaşmak için büyük bir adım olduğunu düşünüyor.