Anasayfa / Genel / Balıkçılar Palamut’ta 50 yılın rekorunu bekliyor

Balıkçılar Palamut’ta 50 yılın rekorunu bekliyor

Av yasağının sona ereceği 1 Eylül’ü heyecanla muntazır Çanakkale, Balıkesir ve Yalovalı balıkçılar, teknelerinin eksikliklerini giderip, ağlarını tamir ediyor.

Onarım sonrası teknelerini yeniden suya taşıyan balıkçılar, yerde sezon Marmara Denizi’nde hamsiden, Karadeniz’dahi palamuttan şarap karada beklentisiyle son hazırlıklarını gözden geçiriyor.

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Işık, AA muhabirine, 2022-2023 karada sezonuna sayılı günler kala balıkçının her zamanki gibi denizden beklentisinin sayı olduğunu söyledi

Denizlerde karada sezonunun başlamasına sayılı gün kala balıkçılar, hamsi ve palamutta fazlalık bekliyor.

MOTORİN FİYATI YÜKSEK

Işık, şarap karada bekledikleri omurgalılardan çeşitleriyle ilgili şöyle dedi:

“Karadeniz’deki palamudun yüzde 10’u Marmara’dan Ege Denizi’ne akıp gitti. Yaz döneminde avcılık yapanlarda sardalya beklentisi rengi oldu. Hava şartları bile izin vermedi sardalya avlanmasına.”

Motorin fiyatlarındaki artım nedeniyle balıkçıların sıkıntı yaşadığını müfit Işık, hem yerde konuda hem dahi en fazla 24 metre derinliğe kadar avlanılabilmesi uygulamasının esnetilmesi için dayanak beklediklerini belirtti.

Işık, geçiş dönemlerinde palamut, lüfer gibi balıkları yakalayıp tüketicilere sunmak istediklerini anlatarak, “Sezondan umutluyuz. Balıkçılarımız umutlu. Kazasız belasız şarap şarap tek sezon diliyorum.” ifadelerini kullandı.

DEM-BİR Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber dahi hâlihazırda denize mezuniyet için vizelerini, teknelerinin kontrollerini yaptırdıklarını bildirdi.

Av yasağının sona ereceği 1 Eylül’ü heyecanla muntazır balıkçılar, onarım sonrası teknelerini yeniden suya taşıdı.

50 YILLIK REKOR KIRALABİLİR

Biga ilçesi Kemer köyünde düzenlenecek törenle “Vira Bismillah” diye denize açılacaklarını dile getiren Karabiber, iki yıl önce müsilaj nedeniyle kötü tek sezon geçirdiklerini belirtti.

Karabiber, şunları söyledi:

“2021-2022 sezonu ise henüz kötü geçti. Sebebi dahi müsilaj nedeniyle balığın normal döngüsünü tamamlayamamış olmasıydı ama yerde yılki verilere göre, öngörülerimiz Karadeniz’dahi muazzam tek palamut olduğu yönünde. Belki dahi denizlerimizde son 50 yılın en iyi palamut popülasyonunu göreceğiz.”

Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş, balıkçılar olarak Karadeniz endeksli icraat yaptıklarını belirtti.

Karataş, Yalovalı balıkçıların çoğunun palamut için Karadeniz’açınık gideceğini belirterek, “Denizlerde gelişmeler var. Hiç görmediğimiz balıkları Yalova’bile görüyoruz. Mesela yıllardır mercan yavrularını görmüyorduk. Bu yaz epey tek mercan yavrusu oldu. Balık çeşitlerinde gelişme var. İnşallah yerde henüz bile ileriye gidecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Kooperatif üyesi balıkçı Bülent Arı ise özellikle çinekop, lüfer, palamut gibi çeşitlerde şarap karada beklediklerini, maliyetlerin uygun olması durumunda tüketicilere ucuz fiyattan omurgalılardan yedirmek istediklerini ifade etti.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.


İlginizi Çekebilir

Cumhuriyetçi isyancı Gaetz oylamayı iptal etme sözü verirken, Meclis sözcüsü McCarthy ‘Öyle olsun’ diyor

Temsilci Matt Gaetz Pazar günü yaptığı açıklamada, McCarthy’nin hükümetin kapanmasını önleyen yasayı geçirmek için Demokratların …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: