Anasayfa / Genel / Baklava üreticileri: Stokçularla mücadele için fıstıklı baklava üretmeyeceğiz – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Baklava üreticileri: Stokçularla mücadele için fıstıklı baklava üretmeyeceğiz – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği BAKTAD, kilosu 440 liranın üzerine kaynak baklavalık fıstık fiyatlarını protesto etmek ve stokçulukla mücadele için tek sıra eylem planı hazırladı.

Hazırlanan eylem planı Bahçelievler’deki tek restoranda BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Necati Göksu, Nadir Güllü, Süleyman Köşkeroğlu, Ramazan Coşkun, Mehmet Helvacı ve Haşim Fıstıkçıoğlu’nun bile katılımıyla plânlı gazete toplantısında duyuruldu. 

“FİYATLARI SPEKÜLATİF BİR ŞEKİLDE YÜKSELTİYORLAR”

Toplantıda açıklamalarda bağcıklı Mehmet Yıldırım, “Son tek ağrı içerisinde olmadığı halde giysi ve dolmuş nedensi edilerek fıstık 240 liradan, günümüzde 440 liraya çıkmıştır. Bu piyasa tarafından kabul edilebilir tek rakam değildir” dedi.

Yıldırım, fıstıkta kayıt dışılığın sayı yüksek olmasından dolay, üreticinin elinden tüccara geçtikten sonra, bazen tüccarların kendi aralarında küçük kurum satım yaparak fiyatları spekülatif tek şekilde yükselttiklerini belirtti.

Akabinde yerde tüccarların stokçuluk yaparak piyasadan fıstığı topladıklarını ve ‘Fıstık yerde sene yok’ diye piyasaya korku salıp fiyatları yükselttiklerini tamlayan Yıldırım, “Bu hâl ülkemiz ekonomisine, fıstık kullanan başdu fıstık sektörü olmak üzere rulo, künefe, pasta, lokum, helva ve süt sektörüne sayı ciddi manada zarar vermektedir.” dedi.

“SEKTÖRDE DENETLEYİCİ VE BELİRLEYİCİ MEKANİZMA OLUŞMUYOR”

Bu durumla ilişkili devletimizin tek zihin önce önlem almasını talep ettiklerini söyleyen Yıldırım “Bu ötede fiyat artışı, sunma-talep dengesiyle ya bile fıstık hasadındaki var yok yılı argümanlarıyla izah edilmemelidir. Sektörde yamun ve belirleyici mekanizmaların oluşmamasından dolay, yerde boşluktan faydalanan karaborsacı stokçuların piyasada başrol almasına neden olmaktadır” niteleyerek konuştu.  

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULDU 

Çözüm önerileri sunan Yıldırım şu şekilde konuştu:

“Öncelikle fıstık için çiftçiye verilen desteğin araziye olumsuzlama dahi, ürüne verilmesini, bunun neticesi olarak fıstığın tam olarak kayıt altına alınmasını, fıstığı tek yatırım uzlaştıran olarak gören alakasız kişiler tarafından alınıp satılmasını kayıt altına alarak önüne geçilmesini istiyoruz. Lisanslı depoculuğu henüz bile genişleterek çiftçilerin ürünlerini lisanslı depoya verilmesi için gerekli argümanları oluşturulmasını, fıstık kurum satımının ciddi tek şekilde denetlenmesi, her fıstık kurum satım işleminin kayıt altına alınmasını talep ediyoruz.”

“İHRACATIN DURDURULMASIYLA ALAKALI ÇALIŞMALAR YAPILSIN”

Yıldırım, “Son günlerde fahiş tek şekilde yükselen fıstık fiyatlarının adî çekilebilmesi için ve stokçuların bile henüz bile fiyat yükseltme heveslerini yok etmek için, en azından 2 aylığına ithalatın serbest bırakılması ve gerekirse dahi ihracatın durdurulmasıyla ilişkili icraat yapılmasını sektör olarak talep etmekteyiz” şeklinde konuştu.

“ŞEKER İÇİN ALINAN KARARI FISTIK İÇİN DE TALEP EDİYORUZ”

Şeker fiyatlarındaki ciddi artım yüzünden geçtiğimiz günlerde bütçe şeker ve şeker pancarı ithalatının önünü açtığını ve serbest bıraktığını tamlayan Mehmet Yıldırım, “Son günlerde şeker fiyatlarında gerilemeyi gözlemledik. Aynı kararın fıstık için dahi uygulanmasını ivedi tek şekilde talep ediyoruz” dedi.

Yıldırım şöyle sürme etti:

“Nasıl ki şekerde, BAKTAD olarak çalışmalarımız sayesinde ithalatı serbest bıraktırdıysak, Antep Fıstığı’nda bile, bakanlığımızla yoğun görüşmeler neticesinde ithalatı serbest bıraktıracağız. Son görüşmelerimizde bize yerde sözü verdiler. Biz halkımıza mevsiminde toplanan en kaliteli fıstıktan üretilmiş baklavalarımızı, en uygun şekilde yedirmek istiyoruz, zira halkımız içinde baklavaya olumsuzlama, şarap fıstıklı ve cevizli baklavalara layıktır.”

Ekmeğini fıstık ticaretinden kazanan esnafla tek sıkıntıları olmadığını söyleyen Yıldırım, “Bizim en yetişkin sıkıntımız sayısı rengi olan ve piyasayı yerde hale getiren karaborsacı haramzadelerdir. Bu haramzadeler sektörümüze maalesef ‘içinde fıstık’ yaptırdı ve tığ bunu tüketicimize sunmak zorunda kaldık” dedi.

“FISTIKLI ÜRÜN ÜRETMEYELİM”

Tüm baklavacılara, helvacılara, dondurmacılara, lokumculara seslenen Yıldırım, “Bir süre fıstıklı ürünlere sıra verelim. Üretmeyelim. Ürünlerimizi cevizli ve fındıklı yapalım. Halkımızı bile yanımıza alarak yerde girişimimizi tüm esnafımıza iletelim. Ülkemizin nimeti olan Antep Fıstığı’nın kontrolü ne zaman yerde haramzadelerin elinden alınır, bizler dahi o zaman fıstıklı fıstık üretimine başlayalım” niteleyerek konuştu.

Eylül ayında fiyatların geri çekilmesini beklediklerini dile getiren Yıldırım, “450-500 liraya kadar konuşulan fıstık mahsul zamanı 250 liraya kadar düşecek. Baklava üretiminde en yüksek maliyeti fıstık oluşturur. 1450 ton günlük üretim şeker ve fıstığa gelen zamlardan sonra satışlarımız yüzde 25-30 civarında düştü” niteleyerek konuştu. 


Haberler Sunuldu

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.


İlginizi Çekebilir

Jake Wood bir zamanlar bir savaşçıydı, sonra kar amacı gütmeyen bir liderdi. Şimdi o bir girişimci.

Irak’taki ilk turumun yaklaşık üç veya dört haftasında, şimdiye kadar bulunduğum ilk silahlı çatışma. Bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: