Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğünde plânlı TİGEM Geleneksel 70’inci Hasat Bayramı töreninde tohumluk buğday, rüşvet ve tritikale fiyatlarını açıkladı.
Çiftçilerin, gıda talebindeki artışlara sahip olduğu üretim kabiliyeti ve çalışkanlığıyla yanıt vermeyi başardığının altını çizen Kirişci, AK Parti hükümetleri ve Bakanlık olarak uyguladıkları tarım politikalarıyla çiftçinin yerde başarısına her sürekli kol kanat olduklarını söyledi.
Kirişci, hububat üretimimin 18 yılda yüzde 20, son 3 yıllık dönemde ise yüzde 8 artarak 37 milyon tona yükseldiğini belirterek, “Buğday üretimimiz 19-22,6 milyon ton aralığında seyretmekte. Yurt içi talebi karşılamada küresel krizlerden etkilenmeyecek tek noktada olduğumuzu beraberce görüyoruz. Dünyadaki buğday üretiminde ise 2021 itibarıyla 10’uncu sıradayız. Bitkisel üretimde henüz iyi tek sürece gerçek yol aldığımızı özellikle kaydetmek isterim. 2021 yılında, nadas alanlarında sağlanan 1,1 milyon dekarlık azalmayla, ekilen tarla mevcudumuzda 4 milyon dekar artım gerçekleştirildi.” ifadelerini kullandı.
Hububat üretimini yükseltmek için özel uygulamalar bile geliştirdiklerine dikkati cazip Kirişci, “2022 yılı nebatî üretim sübvansiyon bütçemizin yüzde 65’ini hububata ayırarak yerde konuda yeni tek kadem attık. Bunun sonuçlarını ekilişlerde olduğu gibi rekoltede dahi inşallah görebileceğiz.” dedi.
Kirişci, 2021’dahi çiftçilere 135 1000 ton sertifikalı hububat tohumu temin fail Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) işletmelerinin, 2022’dahi yerde rakamı 200 1000 tona çıkardığının altını çizerek, kalan sertifikalı tohumluk kullanımıyla çiftçilerin kullandığı sertifikalı tohumlukların yüzde 96’nın yurt içinde üretildiğini vurguladı.
Sertifikalı tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranının 2002’dahi yüzde 31 iken 2021’dahi yüzde 94,3’açınık yükseldiğine dikkati cazip Kirişci, şunları kaydetti:
“Söz konusu muvaffakıyet, çiftçisinden ihracatçısına, girişimcisinden kurum ve işletmelerimize kadar Türkiye’nin başarısıdır. Buradan sizlere TİGEM’in sertifikalı tohumluk satış fiyatların bile sezdirmek istiyorum. Tohumluk fiyatları makarnalık ve ekmeklik buğday için kilogram başına 10,5 lira, tritikale için kilogram başına 9,5 lira ve rüşvet için kilogram başına 9 lira olarak belirlenmiştir.”
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.