Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), insanoğlunu Ay’a gönderme amacını taşıyan uzun soluklu projesi Artemis üzerinde çalışmalarını ağırlaştırmış durumda. Birinci etapta projenin 6 yıl sürmesi hedefleniyordu. Siyasi birtakım hususlara da bahis olduğu için çeşitli değişimlere uğrayan program için değerli bir eşik atlandı.
NASA, Artemis 1 Uzay Fırlatma Sistemini (SLS) Kennedy Uzay Merkezi’nde tanıtıyor
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), çeşitli süreçten geçen Artemis misyonu için birinci somut adımını atmış durumda.İlk etapta projeyi 2028’e kadar başlatmayı hedefleyen NASA, devrin lideri Donald Trump’ın baskılarıyla amacını 4 yıl daha erkene çekerek 2024’te Ay’a birinci insan inişini gerçekleştirecekti. Lakin bu erken fırlatma, birçok pürüze takılmıştı. Her şeye karşın proje için birinci adım atıldı.
NASA, birinci ilk olarak 3 etaptan oluşan proje için düğmeye basmış durumda. Artemis misyonunun birinci adımını Mayıs ayında başlatmak isteyen NASA, birinci adımlarını atmaya başladı. Kurum, Artemis 1 Uzay Fırlatma Sistemini (SLS) Kennedy Uzay Merkezi’nde dünyaya tanıttı.
Uzun soluklu projenin birinci adımı olan Artemis 1, misyonun geneli için için öncü niteliği taşıyor. Bu birinci adım, Artemis 2 programı ile Ay’ın yörüngesine mürettebatlı bir uçuş öncesi roketleri ve sistemleri test etmek için gerçekleştirilecek. İkinci adımın da başarılı geçmesi durumunda 2025’e ertelenen Artemis 3 ile Ay yüzeyine mürettebatlı bir iniş yapılacak.
NASA, tanıtacağı sistemle ilgili kimi sıkıntıları geride bırakmıştı. O denli ki iniş sistemini geliştirmek için SpaceX‘i seçme sürecinin adil olmadığı suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Suçlamayı yapan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos‘un Blue Origin şirketi, yasal uğraşını kaybetmişti. Tüm bu olaylı sürecin akabinde projenin birinci adımları atılmış oldu.
Siz bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.