Dünya Bankası, yüksek enflasyona karşı merkez bankaları eş zamanlı olarak faiz oranlarını artırdıkça 2023’te küresel resesyon riskinin arttığını bildirdi.
Bankadan, “Küresel Durgunluk Yakın mı?” antetli yeni raporuna ilişkin yapılan açıklamada, atlas 4 tek yanındaki merkez bankalarının yerde yıl faiz oranlarını son 50 yılda görülmeyen tek eş zamanlılıkta yükselttiği kaydedildi.
Bu trendin gelecek yıl bile sürme etmesinin muhtemel olduğuna işaret edilen açıklamada, yalnız şu anda muhtemel faiz oranı artışlarının ve başka politika eylemlerinin küresel enflasyonu salgın öncesi seviyelere geri getirmek için yeterli olmayabileceği aktarıldı.
Açıklamada, “Dünyanın 4 tek yanındaki merkez bankaları enflasyona tepki olarak eş zamanlı olarak faiz oranlarını yükseltirken, çevre 2023’te küresel tek durgunluğa ve yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zarar verecek tek sıra finansal krize gerçek ilerliyor olabilir” değerlendirmesinde bulunuldu.
”DÜNYANIN EN BÜYÜK 3 EKONOMİSİ YAVAŞLIYOR”
Arz kesintileri ve iş gücü piyasası baskıları azalmadıkça nüve enflasyonun 2023’te yüzde 5’açınık ulaşabileceğine uyanıklık çekilen açıklamada, henüz fazla faiz artırımı ve finansal piyasa stresinin küresel gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) küçük 2023’te yüzde 0,5’açınık yavaşlatabileceği, bunun kişi başına yüzde 0,4’lük daralmaya yatak olduğu kaydedildi.
Açıklamada, küresel enflasyonu hedeflerle uyumlu tek orana değerini için merkez bankalarının faiz oranlarını 2 puan henüz artırmasının gerekebileceği belirtildi.
Küresel ekonominin 1970’takt yerde yana resesyon sonrası toparlanmanın akabinde şu anda en keskin yavaşlamasında olduğuna işaret edilen açıklamada, küresel tüketici güveninin önceki küresel resesyonların başlangıcından sayı henüz keskin tek düşüş yaşadığı aktarıldı.
Açıklamada, “Dünyanın en yetişkin 3 ekonomisi, ABD, Çin ve Euro Bölgesi, keskin tek şekilde yavaşlıyor” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Başkanı David Malpass bile küresel büyümenin keskin tek şekilde yavaşladığını, henüz fazla ülke resesyona girdikçe henüz bile yavaşlamasının muhtemel olduğunu belirtti.
Malpass, “Düşük enflasyon oranları, para birimi istikrarı ve henüz hızlı nema elde etmek için politika yapıcılar odak noktalarını tüketimi azaltmaktan üretimi artırmaya kaydırabilir. Politikalar, nema ve yoksulluğun azaltılması için kritik olan ek yatırım yaratmaya ve üretkenliği ve sermaye tahsisini iyileştirmeye çalışmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.
Dünya Bankası Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayhan Köse dahi para ve maliye politikalarının yakın zamanda sıkılaştırılmasının enflasyonu düşürmede muhtemelen yardımcı olacağını aktardı.
Köse, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerdeki politika yapıcıların, küresel olarak eş zamanlı sıkılaşma politikalarından kaynaklanan potansiyel etkileri yönetmeye hazır olmaları gerektiğini vurguladı.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.