O yeni elemanla arkadaş olduğundan beri iş yerinde daha mı az mutlusun? Meslektaşlarının onları sürekli olarak nasıl baltaladıklarına dair hikayeler anlattılar mı? Belki sizi önemli toplantılardan dışlayan ve daha en baştan davet edilmediğinizden oldukça emin olmanıza rağmen neden bir toplantıya katılmadığınızı soran bir patronunuz vardır. Bunlardan herhangi biri doğru geliyorsa, bir gaslighter ile çalışıyor olabilirsiniz.
Gaslighters, adından da anlaşılacağı gibi, kendilerine olumlu bir ışık tutuyor – yardım etmek için burada olan bir arkadaş veya sırdaş – ama aslında başkalarını, genellikle potansiyel güçlerini artıran gölgelerden manipüle ediyor veya baltalıyorlar.
Merriam-Webster, yılın kelimesi olarak “gaslighting”i seçti. Merriam-Webster.com’da kelime için yapılan aramalar, sözlükleriyle tanınan yayıncının artışın nedeni olarak gösterebileceği bir olay olmamasına rağmen, 2022’de önceki yıla göre %1.740 arttı.
BT gaslighting’i tanımlar “Kurbanın kendi düşüncelerinin, gerçeklik algısının veya anılarının geçerliliğini sorgulamasına neden olan ve tipik olarak kafa karışıklığına, güven ve öz saygı kaybına, kişinin belirsizliğine yol açan, genellikle uzun bir süre boyunca bir kişinin psikolojik manipülasyonu” olarak duygusal veya zihinsel istikrar ve faile bağımlılık.”
Terim, 1938’de Viktorya dönemi Londra’sında geçen ve Patrick Hamilton tarafından yazılan bir psikolojik gerilim filmi olan “Gas Light” adlı oyunda ortaya atıldı.
George Cukor’un 1944 yapımı filmi “gaz lambası,” oyununa dayanarak, terimi daha da popüler hale getirdi. O filmde Gregory (Charles Boyer), karısı Paula’yı (Ingrid Bergman) aklını kaybettiğine ikna etmeye çalışır. Gizli mücevherlerden oluşan bir hazine arayışında tavan arasındaki ışıkları açtığında, evin geri kalanında gaz lambası titrer. Paula’ya sadece ışıkların kısıldığını hayal ettiğini söyler.
‘İş yerindeki pislikler’ mi yoksa gerçek gaslighter’lar mı?
Para, güç, statü, terfi, rekabet ve genellikle ofis politikalarıyla birlikte gelen entrika gibi söz konusu olan şey göz önüne alındığında, işyeri bu tür davranışlar için verimli bir zemindir.
İnsanların işteki çatışmalarını çözmelerine yardım etme işindeyim. Aslında, “Jerks at Work” adlı kitabımda bütün bir bölümü gaslighter’a ayırdım.
““Gaz yakıcılar için yarışı yavaş ve istikrarlı kazanır ve en iyileri önce kurbanlarıyla arkadaş olur.””
Beni şaşırtan şey, “gaslighting” tanımının ne kadar geniş kapsamlı hale geldiği. “Kişisel sınırlara saygı göstermemek”ten “benim hakkımda o kadar çok saçmalamaktan iki yıl boyunca işe alınamadım”a kadar her şey “gaslighting” şemsiyesi altına giriyor gibi görünüyor.
Sosyal medyadaki kıyametimden öğrendiğim şey, “gaslighter” kelimesinin – muhtemelen bir meslektaşa veya patrona bahşedilecek en kötü isim – işte bize bir sürü kötü şey yapan herkesi ifade ediyor gibi göründüğü. özellikle aşağılama içeren şeyler.
Öyleyse, gaz çakmağı gerçekte nedir ve onu, örneğin, omzunda bir çip olan ve toplum içinde utandırma eğilimi olan, alçaltıcı bir patrondan ayırmak neden önemlidir?
Klinik tanıma sadık kalırsak, gaslighter’ların iki imza hamlesi vardır: Sahte bir gerçeklik yaratma niyetiyle yalan söylerler ve kurbanlarını sosyal olarak keserler.
Kendilerini hem kurtarıcı hem de baltalayıcı olarak konumlandırırlar, olumsuz ve korku dolu bir atmosfer yaratırlar, dedikodu yayarlar ve diğer insanların çalışmalarının itibarını kazanırlar. Genellikle kıskanç ve küskündürler ve kendi konumlarını ilerletmek için diğerlerinin altını oymayı amaçlarlar.
“ İşyerinde, başka bir meslektaşın gaza getirilmesinde farkında olmadan bir piyon da olabilirsiniz. ”
Ayrıca başka bir meslektaşın gaslightinginde farkında olmadan bir piyon olabilirsiniz. Gaslighter, Johnny’nin bir projedeki liderlik rolünüzü çalmaya çalıştığına sizi ikna etmeye çalışabilir ve sizi öğle yemeği saatinde onu kafeteryada dondurmaya veya önemli bilgileri paylaşma konusunda ekstra dikkatli olmaya teşvik edebilir.
Gaslighters için, yavaş ve istikrarlı yarışı kazanır ve en iyileri önce kurbanlarıyla arkadaş olur. Bu nedenle, bir form olarak da düşünülebilir. işyeri tacizi
Genellikle onları pohpohlarlar, kendilerini özel hissettirirler. Diğerleri, iş yerindeki konumlarını olduğundan daha belirsiz göstererek kurbanlarında seslerini yükseltme korkusu yaratırlar. Ve yalanlar karmaşıktır, size katmanlar halinde gelir. Gaslighting kurbanı olduğunuzu anlamanız uzun zaman alıyor ve sosyal izolasyon bu sürecin gerekli bir parçası.
““Gaslighting kurbanı olduğunuzu anlamanız uzun zaman alıyor ve sosyal izolasyon bu sürecin gerekli bir parçası.””
Akıllıca harekete geçin — doğrudan çatışma yok
Sinir bozucu bir iş arkadaşı veya mikro yönetici bir patron ile pozisyonunuzu baltalamak için yalan söyleyen ve komplo kuran bir gaslighter arasında bir fark vardır. “Gaslighter, gelişmenizi veya başarılı olmanızı istemiyor – sizi sabote etmek istiyor” kariyer web sitesine göre Monster.com. “Sizi kafanız karışmakla veya yanılmakla ya da güvensiz olduğunuz için söyledikleri bir şeyi yanlış anlamakla suçlayacaklar. Haklı olduklarını “kanıtlamak” için kağıt izlerini bile manipüle edebilirler.”
Monster.com tarafından alıntılanan örnekler: “Bir projeyi teslim ettiğinizi biliyorsunuz, ancak gaslighter projeyi onlara hiç vermediğiniz konusunda ısrar ediyor. Birinin alanınıza girdiğini, bir şeyleri hareket ettirdiğini ve hatta bilgisayarınızda olduğunu söyleyebilirsiniz, ancak kanıtınız yoktur. Bir ekip e-postasına veya toplantı davetine dahil olmayan veya kasıtlı olarak döngünün dışında tutulan tek kişi sizsiniz. Sonra cevap vermediğinizde veya gelmediğinizde azarlanıyorsunuz.”
Bunu bilerek hedef haline gelmemek için ne yapabilirsiniz? İlk olarak, gaslighter’ların stratejilerini kollarına takmadıklarını kabul edin. Dalkavukluk, size özel bir kulübün parçası olduğunuzu hissettirmek veya uzmanlığınızı sorgulamak, alarm zillerini çalan şeyler değildir.
Bir patronun veya iş arkadaşının kaba davranışlarını aramak yerine, sosyal izolasyon belirtilerini arayın. Sizi iş arkadaşlarınızdan ve diğer liderlerden ayırmak isteyen bir patron, sebebi “onlardan daha iyisiniz” olsa bile, kırmızı bayrak kaldırmalıdır.
İkincisi, yalan tespitinin riskli ve bilimsel açıdan neredeyse imkansız bir iş olduğunun farkına varın. Yalan makinesi olmaya çalışmayın, bunun yerine notlar alın, böylece “gaslighter” taktiklerini akıllıca kullandığınızı fark edebilirsiniz. Daha sonra durumu insan kaynakları departmanınıza iletmeye karar verirseniz, notları kanıt olarak da kullanabilirsiniz.
Gaslighter’ı yenmenin bazı yolları şunlardır: “Bugünkü toplantının bir özetini” içeren e-postalar gönderin, böylece fikirlerin kaynağını belgeleyebilir ve sizden itibar çalmadıklarından emin olabilirsiniz. Dahası, kişisel olarak olan şeyleri belgeleyin ve müstakbel gaslighter’ınızla paylaşın. Ve toplantılarda konuşun. Boyun eğmek için gözlerinizin kırılmasına izin vermeyin.
Ne kadar belgelendirirseniz mağdur olmanız o kadar zor olacaktır. Ancak bir uyarı: Gaslighter’larla yüzleşmeye çalışmayın – bunun yerine, realitenizi yeniden inşa etmek için sosyal ağınıza gidin. Bu insanları kendi oyunlarında yenmeye çalışmak, kaybedilen bir stratejidir.
Bu eylemlerden herhangi biri ve özellikle profesyonel bir ilişkinin erken dönemlerinde yapılan bir kombinasyon, kendinizi ve kariyerinizi koruyan harikalar yaratabilir.
Tessa Batı işyeri davranışına özel ilgi duyan bir New York Üniversitesi sosyal psikoloji profesörü ve yazarı “Jİş Başında Erks: Zehirli İş Arkadaşları ve Onlar Hakkında Ne Yapmalı?“
İlgili Öyküler:
“Kafesteki fareler gibiyiz”: İşlerinden bıkmış ve yorulmuş Amerikalı işçiler, ajanslarını, zamanlarını ve akıl sağlıklarını geri kazanmak için çabalıyorlar.
İnsanlar meslektaşlarıyla ‘Hollywood Meydanları’ Zoom toplantılarının ötesine geçen gerçek bir bağlantı arıyor. Tüm çalışanlar uzaktan çalışmadan memnun değil.’
Egemen sınıfın işçileri tekrar parmaklarının altına alma girişiminin sessiz bırakmaya yönelik tepkisi, ‘Yanılıyor muyum?
Artan maliyetlerin ve değişen ekonominin etkileri hakkında paylaşacak hikayeleri olan okuyuculardan haber almak istiyoruz. Deneyiminizi paylaşmak isterseniz, [email protected] adresine yazın. Lütfen adınızı ve size ulaşmanın en iyi yolunu belirtin. Bir muhabir iletişime geçebilir.