SGK tartışması başladı. Bu oldukça uygun. sistem 75 senelik bir açık veriyorgelirler ile vaat edilen faydalar arasındaki boşluğu geçici olarak dolduran Vakıf Fonu varlıklarının 2035 senesinde tükeneceği öngörülmektedir.
Gelirler tükendikten sonrasında, planlanan harcamaların yalnızca averaj dörtte üçünü karşılamaya kafi olacaktır.
Bu yüzden bir şeyler yapmalıyız.
Sosyal Güvenlik özünde, kullandıkça öde esasına nazaran çalışan kolay bir programdır. (Evet, güven fonu 1983 değişikliklerinin peşinden varlık biriktirdi, yalnız belirtildiği benzer halde, bu rezervler tükenmek suretiyle.) Esasen bir para girişi / para çıkışı operasyonudur. Şu anda girenden oldukça giden paramız var. Sistemi dengeye getirmek için giren parayı artırmamız yada giden parayı azaltmamız gerekiyor. Dışarı çıkan parayı azaltmak, yararları kesmek anlamına gelir.
Bazı kişiler programın dengesini tekrardan sağlamak için üçüncü bir seçeneğin var bulunduğunu öne sürüyor: tam emeklilik yaşı (FR). Aslında, FRA’nın mevcut 67’den 70’e çıkarılması, 75 senelik açığın averaj üçte birini ortadan kaldırabilir. Ancak tam emeklilik yaşını yükseltmek üçüncü bir seçenek değil; bu bir yarar kesintisidir.
Tamamen açık olmak gerekirse, Sosyal Güvenlik’in FRA’sını çoğaltmak, yalnız iddiayı “erteleme” meselesi değildir. Emekliliği erteleyebilenler, bir yıl daha azca yardım alırlar. Emeklilik davranışlarını ayarlayamayanlar, artan aktüeryal ayarlama sebebiyle daha düşük yardımlar alıyorlar – talep yaşına bakılmaksızın yaşam boyu yararları durağan tutmak için meydana getirilen bir düzenleme.
Şu anda 62 yaşlarında başvuruda bulunanlar, 67 yaşlarında sağlanan yardımın yalnızca %70’ini alıyor. Tam Emeklilik Yaşı 70’e çıkarıldığında bu miktar %55’e düşüyor.
Her türlü toplumsal yardım kesintisine karşıyım şundan dolayı ABD emeklilik sisteminin geri kalanı bana oldukça sallantılı görünüyor. Herhangi ansızın, hususi sektör çalışanlarının yalnızca averaj yarısı herhangi bir işyeri emeklilik planı kapsamındadır. Bu, bazı insanların hiçbir zaman sigorta kapsamına girmediği ve tamamen Sosyal Güvenlik’e bağımlı olduğu, diğerlerinin ise sigorta kapsamına girip çıkmış olduğu ve mütevazı bakiyelerle sonuçlandığı anlamına gelir. Dahası, FRA’yı çoğaltmak, en zararı olan yarar kesintisidir şundan dolayı erken talep etmeye zorluk çeken en savunmasız kişilere zarar verir.
Yardımları kesmememiz gerektiğine olan inancıma karşın, yardım kesintisi/gelir artışı tartışmasının öteki tarafındakilerle makul bir münakaşa yapabileceğimi düşünüyorum. Ancak FRA’yı artırmanın bir yarar kesintisi olmadığını iddia etmeye çalışanlar beni deli ediyor.
İlerleyeceksek, en azından Sosyal Güvenlik için tavsiye edilen değişimleri doğru bir halde etiketlememiz gerekiyor. İnsanları, FRA’daki bir artıştan zarar görmediklerine inandırmaya çalışmak, politika yapmanın meşru bir yolu değildir.