“ Bir bilgisayara ‘zihninizi yüklemek’ ne anlama geliyor? ”
Gençlik Pınarı arayışı asırlık bir arayıştır.
Yüzyıllar boyunca, insan ömrünü uzatma çabaları, felsefi olandan bilimsel olana doğru bir dönüş yaptı; günümüzde uzun ömürle ilgili bazı meşru ilerlemeler kaydedilmektedir.
Pek çok şirket, gen terapisi için yeni ilaç geliştirmeye derinden bakıyor. Örneğin, Pfizer’in PFE’si,
Tipik olarak böbrek nakli reddini ve belirli kanser türlerinin büyümesini önlemek için kullanılan ilaç Rapamisin’in yavaş yaşlanma farelerde %20 oranında Omurgasızlar üzerinde benzer bir etkiye sahiptir ve ayrıca insanlarda diyabet, kanser ve kalp krizlerini önleme konusunda ek bir avantaj sağlar.
Bayer AG’nin Acrabose BAYN’i,
gelecek vaat eden bir diğer adaydır. İlaç, insan hastalarda diyabeti kontrol etmek için kullanılır ve geliştirilmiş fare ömrü %20 oranında. Çünkü organizma mimikleri üzerindeki etkisi kalori kısıtlamasıfarelerde yaşam süresini ve sağlık süresini artırdığı gösterilen bir müdahale.
Stealth BioTherapeutics tarafından üretilen SS-31 diğer adıyla Elamipretide, mitokondriyal işlevi iyileştiren sentetik bir peptittir; mitokondriyal hastalıklar ve kalp yetmezliği için klinik deneylerde kullanılır. Daha az bilinen özelliği yaşlanma karşıtıdır. Bu çalışmak farelerde iskelet kaslarında yaşlanmaya bağlı açıkları tersine çevirme kapasitesine sahip olduğunu ve insan kullanımına tercüme etme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
İtme yapılıyor gelişmiş bir yaşlanma karşıtı etki için bu üç ilacı çoğullamaya ve bu çabanın sonuçlarını görmemiz sadece an meselesi.
Zengin ve güçlü destekçiler
Kaybedecek en çok şeye sahip olanların sonsuz yaşam kavramının büyüsüne kapılması mantıklı. Doğal olarak, bu, gezegendeki en zengin insanlardan bazılarını içerir.
Amazon.com AMZN,
kurucusu Jeff Bezos’un sahip olduğu bildirildiğine göre yatırım 2021’de kurulan ve yaşlanma sürecini tersine çevirmeyi uman bir biyoteknoloji girişimi olan Altos Labs’ta. Yatırım takip eder uzun ömür araştırmalarına yatırım yapan yüksek profilli bireylerin ve şirketlerin son trendi, önümüzdeki yıllarda önemli atılımlara yol açabilir. Girişimin Facebook, Rus e-posta hizmeti Mail.ru ve Rus sosyal ağı VK’ya da yatırım yapan Rus-İsrailli milyarder Yuri Milner’dan da destek aldığı bildiriliyor.
Dijital sonsuz yaşam
Uzun ömürlülüğün kendisi değerli bir hedef olsa da, yaşamı uzatan ilaçlar genellikle çok pahalıdır veya gıpta ile bakılan faydaları sağlayacak kadar kapsamlı bir şekilde test edilmemiştir. Bu gibi durumlarda bireyler, bilincin dijital bir ortama aktarılması gibi alternatif ölüm savuşturma yöntemlerine başvurmak zorunda kalacaklardır.
Konsept yeni değil; dijital ölümsüzlük, bir dizi popüler kurgu eserinde araştırılmıştır. Ama önce temel soruyu cevaplayalım: Bir bilgisayara “zihninizi yüklemek” ne demektir?
Bilincimizi dijital bir aleme aktarma süreci, beynin nöral yollarının daha sonra bilgisayar koduna çevrilebilecek şekilde haritalanmasını içerir. Ortaya çıkan “dijital beyin”, güçlü bir bilgisayar sisteminde çalışabilen zihnimizin tam bir kopyası olacaktır.
“ Kendimizin bu dijital versiyonu bize benzeyecek, bizim gibi davranacak, hatta bizim gibi düşünecek ama biz olmayacaktık. ”
Bu teknolojinin etkileri çok büyük. Kendimizin bir sabit diskte saklanabilecek ve biz öldükten sonra da uzun süre varlığını sürdürebilecek dijital bir versiyonunu yaratmamıza izin verecekti. Bu kopya, bir anlamda ölümsüz hale gelecek ve sonsuza dek dijital alemde yaşayacaktı.
Ama bir sorun var.
Teknolojinin potansiyeline rağmen, aktarılan verilerin kelimenin tam anlamıyla bizim bilincimiz olması pek mümkün değil. Bunun yerine, gelişmiş bir AI sistemi tarafından yürütülen, bilincimizin bir simülasyonunu yaratırdık. Kendimizin bu dijital versiyonu bize benzeyecek, bizim gibi davranacak, hatta bizim gibi düşünecek ama biz olmayacaktık. Bunun yerine – sadece karmaşık bir dijital kopya olacaktır.
Ele alınması gereken etik ve felsefi sorular da var. Örneğin, kendimizin dijital bir kopyasını yaratırsak, bunun sahibi kimdir? Onu kontrol etme ve erişme hakkı kimindir? Silmek cinayet sayılır mı? Çoğaltma ne olacak? Dijital bir kopyanın bilinçli ve bilinçli olduğu kabul edilirse, bu sorular daha da karmaşık hale gelir.
Dahası, dijital ölümsüzlük fikri, bilincin doğası ve insan olmanın ne anlama geldiği hakkında soruları gündeme getiriyor. Bilincimiz bir dizi nöral yola indirgenebiliyorsa, bu benlik duygumuz ve canlı olmanın ne anlama geldiğine dair anlayışımız hakkında ne söylüyor?
Bu karmaşıklıklara rağmen, hem gen terapisi ve yeni ilaçların geliştirilmesi gibi geleneksel yollarla hem de dijital ölümsüzlük gibi daha alışılmadık yöntemlerle ölümsüzlük arayışı devam ediyor. Bunlardan herhangi birinin nihayetinde sonsuz yaşama götüreceğine dair bir garanti olmasa da, Gençlik Pınarı arayışı devam ediyor.
Daha fazla: Emeklilik için ne kadar biriktirmeliyim? Sonsuza kadar yaşayacağınızı varsayın ve buna göre plan yapın.
Artı: İyi yaşlanmanın yeni kuralları, küçük ama güçlü günlük kararları içeriyor