Bir miras sorunu hakkında tavsiye ve görüş arıyorum. 13 yıllık karım, dört yıldan biraz daha uzun bir süre önce, 38 yaşında kanserden öldü. Arkasında beni ve şu anda ergenlik çağında olan tek kızımızı bıraktı. Kayınvalidemle çok yakınım. Anne ve babası, iki erkek kardeşi gibi hayatta.
O zamandan beri, rahmetli eşimin yapmamı istediği şekilde yeniden evlendim. Yeni karım kızıma çok destek oldu ve o ve ilk karımın ailesi birbirlerini çok iyi kabul ediyorlar. Onunla tanışmadan önce tekrar çıkma onayını aldım. İlk karımın ailesiyle olan ilişkim benim için çok önemliydi ama o zamandan beri yaptıkları beni hayal kırıklığına uğrattı.
Rahmetli eşim hayattayken babası bana avukatlarıyla görüştüğünü ve vasiyetini değiştirmeye karar verdiğini bildirdi. Kanser teşhisi konmadan önce babası bana, karıma bir şey olursa mirasının üçte birini (üç çocuğuna bölünmüş olarak) alacağımı söyledi. Duygulandım ve ailelerinin bir parçası gibi hissettim.
““Aileden kovulmuş gibi hissediyorum.””
Geçenlerde eski kayınpederim vasiyetlerini değiştirip rahmetli eşimin hissesinin dört torununa taksim edilmesini istediklerini söyledi. Bana söylediğinde biraz şoktaydım ama yeni evlendiğim için kızımın bundan faydalanmasını sağlamakla ilgili bir şeyler söyledi. Bu beni çok incitti – o sırada düşündüğümden daha fazla.
Kendimi aileden dışlanmış gibi hissediyorum. Karımın ebeveynlerinin mirasındaki payı, çocuğuma %100 gitmek yerine, dört torun – kızım ve onun üç kuzeni – arasında paylaştırılıyor. Kimsenin miras hakkına sahip olmadığını fark etsem de, annesinin isteyeceği şeyin bu olmadığını hissediyorum.
Ayrıca kızım ve ben ikinci evliliğim için cezalandırılıyormuşuz gibi hissediyorum. Vasiyetlerinden mahrum bırakılıyorum ve kızım adil payından daha azını alıyor. Alacağımın söylenmesi ve sonra geri alınması beni çok incitti. Ne de olsa bu, onayladıkları ve ikimiz için de iyi olduğu konusunda hemfikir oldukları bir şey. Kayınvalidemle bu konuyu konuşmalı mıyım yoksa rahat bırakmalı mıyım?
Eski Damat, Dul, Koca ve Baba
Sevgili Eski Damadım,
İlk karınızın çok genç yaşta ölmesine ve kızınızın annesini kaybetmesine üzüldüm. Ama aşkı yeniden bulmana sevindim ve karın, kızının hayatının sonraki bölümünde ona rehberlik edebilir. Hiçbir şey aynı kalmaz ve insanlar o an ne demek istediklerini söylerler. Güzel bir jestti ama şartlar değişir, insanlar değişir ve planlar değişir. Yutması zor bir hap ama hayatın ve iyisiyle kötüsüyle insan doğasının bir parçası.
Burada iki konu var: Birincisi, parayı duygularla bir tutmanız, ikincisi ise eski kayınpederinizin miras planındaki değişikliği içeriyor. İlk konuda, muhtemelen ikinci evliliğiniz ve onun vefat etmesi nedeniyle ilk eşinizin ailesiyle olan bağınız zayıflamıştır. Her şeyi olduğu gibi tutmaya çalışırsanız, kendinizi bir ömür boyu hayal kırıklığına uğratacaksınız.
Tabii ki kayınvalideniz tekrar çıkmanız için onay verdi. Başka ne yapabilirlerdi? Ama anlaşılır bir şekilde sizden ve yeni hayatınızdan bir mesafe hissedecekler. Torunlarının babası iken, artık onların damadı ve kızının kocası değilsiniz. Sen karını kaybettin, onlar da kızlarını kaybettiler. Fikirlerini ve miras planlarını değiştirmelerine izin verin.
““Cesur beyanlar, ifşaatlar ve vaatler olmaması herkesin işine yarayabilir.””
Diğer bir hata da, kayınvalidenizin mal ve mirasından bir kısmını eşinizin payı olarak görmektir. Karınız vefat etti ve bu payın bozulmadan kalması ve kızınıza geçmesi gerektiğine dair hiçbir kural veya yükümlülük yok. Kayınlarınızın mirasları hakkında sözler vermesi ve planlarını ifşa etmesi yeterince olağandışı. Cesur beyanlar, ifşaatlar ve vaatler olmasaydı herkese daha iyi hizmet edebilirdi.
Kırgınlık duygularınızı işleyin, kayınvalidenizin yeni planlarını kabul edin ve onları değiştirdikleri için onları affedin. Onlar da senin gibi çok şey yaşadılar. Yeniden evlendiğin için cezalandırıldığına inanmıyorum. Ben sadece zamanın ve koşulların ailelerinizin kumlarını değiştirdiğine ve onlarla birlikte önceliklerin ve yükümlülüklerin de değiştiğine inanıyorum.
Kendi mülk planlarınız hakkında daha çok ve kayınvalidenizinkiler hakkında daha az düşünmeye başlayın. Örneğin, evinizin kızınıza miras kalmasını ister misiniz? Eğer öyleyse, ikinci eşinize hayattayken orada yaşaması için bir ömür boyu mülk verir misiniz, böylece ev nihayetinde kızınız tarafından miras alınır? İkinci eşiniz ve kızınız arasında hayat sigortası poliçelerini ve diğer hesapları 50/50 bölüştürüyor musunuz?
Bunlar daha önemli sorular. Tıpkı kayınvalidenizin yaptığı gibi, yeni eşinize uyum sağlamak için emlak planınızı değiştirmeye karar verebilirsiniz.
sensen The Moneyist’e koronavirüs ile ilgili tüm finansal ve etik soruları [email protected] adresinden e-posta ile gönderebilir ve Quentin Fottrell’i şu adresten takip edebilirsiniz: Twitter.
Çıkış yapmak Moneyist özel Facebook hayatın en çetrefilli para meselelerine cevap aradığımız grup. Okuyucular bana her türlü ikilemle yazıyorlar. Sorularınızı gönderin, bana ne hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğinizi söyleyin veya en son Moneyist sütunlarına ağırlık verin.
Moneyist, soruları tek tek yanıtlayamayacağına üzülüyor.
Quentin Fottrell’den daha fazla içerik:
Erkek arkadaşım evine taşınmamı ve kira ödememi istiyor. Sadece kamu hizmetleri ve market alışverişi için ödeme yapmayı önerdim. Ne yapmalıyım?
Akşam yemeği randevum cüzdanını ‘unuttu’ ve vergileri için makbuzu aldı. Cimri olduğu için ona seslenmeli miydim?
Erkek arkadaşım 2 çocuğumla benim evimde yaşıyor ama kira ödemeyi, yemek ve elektrik faturalarına katkıda bulunmayı reddediyor. Bir sonraki hamlem ne?