Almanya’da tüketici güveninin, enerji fiyatlarının ılımlı hale gelmesi ve derin bir resesyona ilişkin endişelerin ortadan kalkmasıyla, birkaç ay içinde beşinci artışını kaydederek Mart ayında yeniden iyileşmesi bekleniyor.
Pazar araştırma grubu GfK’nin Cuma günü yayınladığı verilere göre, Almanya’nın ileriye dönük tüketici duyarlılığı endeksi, güvenin Şubat ayındaki eksi 33,8’den Mart ayında eksi 30,5’e yükseleceğini tahmin ediyor.
Okuma, The Wall Street Journal tarafından ankete katılan ekonomistlerin fikir birliği tahminleriyle büyük ölçüde aynı çizgide.
GfK’nin tüketici uzmanı Rolf Buerkl, “Geçen sonbaharda zirveye ulaşan tüketici karamsarlığı azalıyor,” dedi. “Ukrayna’daki savaş, zayıflayan küresel ekonomi ve yüksek enflasyon oranları gibi devam eden krizlere rağmen, tüketici duyarlılığı bir kez daha gözle görülür şekilde arttı” dedi.
Mart ayı güveninde beklenen artışı, enerji fiyatlarındaki düşüş ve bu kış ekonominin beklenenden iyi performans göstermesi de destekliyor.
Yine de, son kazanımlara rağmen, tüketici güveni tarihsel standartlara göre düşük bir seviyede, Ukrayna savaşı başlamadan önce kaydedilen eksi 6,7’nin çok altında.
Bay Buerkl, “Bu, özel tüketimin bu yıl Almanya’daki genel ekonomik kalkınmaya olumlu katkı yapamayacağını gösteriyor” dedi.
GfK, gelecek aya ilişkin bir duyarlılık rakamı elde etmek için içinde bulunulan aya ait üç alt dizinden alınan verileri kullanır. Veriler, bu üç ana bileşenin Şubat ayında iyileştiğini gösterdi.
Ekonomik beklentiler, bir ay önceki eksi 0,6’dan 6,0’a yükselerek ve Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk kez uzun vadeli ortalamasını aşarak en büyük artışı kaydetti.
Raporda, “Görünüşe göre tüketiciler, uzmanların büyük çoğunluğu gibi, bu yıl Almanya’da bir resesyondan kıl payı da olsa kaçınılabileceği görüşünde” denildi.
Gelir beklentilerini ölçen endeks de dirençli bir işgücü piyasası ve enerji fiyatlarındaki ılımlılığın desteğiyle eksi 32,2’den eksi 27,3’e önemli ölçüde yükseldi.
GfK, yine de Alman tüketicilerin gerçek harcanabilir gelirlerinde düşüş beklediklerini söyledi.
Alman tüketiciler arasında satın alma eğilimi de Şubat ayında daha yavaş da olsa arttı. Endeks eksi 18,7’den eksi 17,3’e yükseldi ve yüksek enflasyonla ilgili süregelen belirsizliği yansıtıyor.
Raporda, “Enerji fiyatları üzerindeki aşırı baskı son zamanlarda bir miktar hafiflemiş olsa da, enflasyon bu yıl yüksek kalmaya devam edecek ve satın alma eğilimini daha da zorlayacaktır” denildi. “Enerji ve gıdaya önemli ölçüde daha fazla harcanması gerekiyorsa, diğer satın alımlar için daha az mali kaynak kalır.”
[email protected] adresinden Xavier Fontdegloria’ya yazın