Avrupa Birliği ülkelerinde Facebook ve Instagram’ın muhtemel “kapatılması”, Meta olmadan da çok âlâ yaşayacaklarını söyleyen Avrupalı liderler tarafından memnuniyetle karşılandı. Meta’nın Avrupa’yı tehdit etmesi, şirket paylarında dalgalanmaya yol açtı.
Bu haftanın başlarında Meta bir ikaz yayınlayarak Avrupa’nın transatlantik bilgi transferleri yapmasına müsaade vermemesi halinde hizmetlerini bu kıta için kapatabileceğini söyledi. ABD devlet kurumuna verdiği yıllık raporda Meta, yeni bir çerçeve kabul edilmezse şirketin, en değerli eser ve hizmetlerini AB için sunmayı bırakmak zorunda kalacağını belirtti.
Zuckerberg’in Avrupa tehditi önderler tarafından sert karşılandı
Alman başkanlar ise Facebook ihtarına karşılık geri durmadı ve Zuckerberg’e bu hareketi yapmasını söyleyerek cevap verdiler. Almanya’nın yeni iktisat bakanı Robert Habeck, Paris’teki bir toplantıda gazetecilere verdiği demeçte, “Hacklendikten sonra dört yıl Facebook ve Twitter olmadan yaşadım ve hayat mükemmeldi.” dedi.
Alman meslektaşı ile birlikte konuşan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise, “Facebook olmadan hayatın çok hoş olacağını ve çok yeterli yaşayacağımızı onaylayabilirim.” diye ekledi. Bruno Le Maire’ye nazaran dijital devler, Avrupa kıtasının direneceğini ve egemenliğini onaylayacağını anlamalı.
Karşılıklar, Meta’nın yıllık raporunda toplumsal ağları için transatlantik data transferlerinin kıymetli bir zorluk olduğuna dair yaptığı açıklamanın akabinde geldi. Bilmeyenler için AB Kurulu, Avrupa’daki kullanıcı datalarının Amerika’ya taşınmasına müsaade vermiyor ve dataların Avrupa’da saklanmasını kural koşuyor.
Toplumsal medya devine yönelik bu açıklamalar payları açısından berbat bir periyot geçirmesine yol açtı. Zayıf üç aylık karlar ve kasvetli bir görünümün akabinde Meta, geçen hafta düşüşe geçti ve pay senedi fiyatları %26 düştü. Bu düşüş, Meta’nın tarihinde piyasa kıymetindeki en büyük günlük kayıp manasına geliyordu.
Meta sözcüsünden gelen açıklamada ise Avrupa’dan çekilmek üzere bir planlarının olmadığını, Meta ve öbür birçok kuruluşun AB ile ABD ortasındaki bilgi transferlerine güvendiği lisana getirildi. “Diğer şirketler üzere biz de Avrupa kurallarına uyduk ve global bir hizmet için Standart Kontrat Hususlarını uyguladık.” dedi.
Pekala ya siz Meta ile AB ortasındaki bu gerginliği nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.