Twitter, makul aralıklarla algoritmasının çalışma mantığıyla alakalı ayrıntılı bilgiler paylaşıyor. Daha evvel yayınlanan tahlilde, platformun manzara kırpma sisteminin siyahi vatandaşlara negatif ayrımcılık uygulandığı ortaya çıktı. Şirket, “Makine tahsilinde önyargı, genel bir problemdir ve bunu düzgünleştirmeye kararlıyız” diyerek yanılgıyı kabul etmişti.
Twitter artık de uygulama içerisindeki siyasi içeriklerin durumuyla ilgili yaptığı çalışmayı paylaştı. Perşembe günü yayınlanan blog gönderisinde, algoritmasının sağ eğilimli kişi ve kurumlar tarafından atılan tweetlere olumlu ayrımcılık uyguladığını teyit etti. Sebebini ise açıklamadı.
Twitter çalışma kapsamında 7 farklı ülkeyi inceledi
Algoritmanın işleyişine kısaca değinen Twitter, çalışma mantığına ait bilgilendirme yaptı. 2016’dan bu yana kullanıcıların, ana sayfada tweetleri aksi kronolojik sıralamayla görüntüleyebilecekleri üzere öncelik sırasına nazaran listeleyebileceklerini hatırlattı. Takip ettiğiniz hesaplara ek olarak, sıkça etkileşim kurduğunuz şahısları baz alarak ilginizi çekecek teklifler yaptığını belirtti.
Twitter, çalışmayı ana sayfada algoritmik olarak gösterilen içerikler ortasından siyasi olanları tahlil etmek için yaptığını açıkladı. 1 Nisan – 15 Ağustos 2020 tarihleri ortasında Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, İspanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere 7 ülkede seçkin hesapları incelediğinin altını çizen şirket, bu hesaplardan gelen tweetlerin algoritmaya nasıl yansıdığını ayrıntılandırdı.
İncelemenin yapıldığı hesapların paylaştığı siyasi içeriklerin algoritmada öne çıkarıldığını belirten Twitter, bulguları şöyle sıraladı:
- Siyasi oluşum gözetilmeksizin, seçtiğimiz yetkililerin siyasi içerikli ilgili tweetleri, karşıt kronolojik sıralama ile gösterilen siyasi paylaşımlarla karşılaştırıldığında daha fazla öne çıkıyordu.
- Sistemlerimiz teklif yaparken, siyasi ideolojiyi dikkate almıyor. Bu nedenle tıpkı siyasi oluşuma meyil gösteren bireyler eşit düzeyde öne çıkarılmıyordu.
- Almanya hariç başka ülkelerde sağ eğilimli hesaplar tarafından paylaşılan tweetlerin, sol eğilimlilere kıyasla daha fazla öne çıktığı tespit edildi.
- Sağ eğilimli haber kuruluşlarının, sol eğilimli haber kuruluşlarıyla karşılaştırıldığında algoritmalarımız tarafından daha fazla öne çıkarıldığı anlaşıldı.
Twitter araştırma sonucunda ‘belirli siyasi içerikleri güçlendirdiğini’ kabul etti. Lakin bunun sebebine dair rastgele bir bilgi paylaşmadı. Algoritmanın, kullanıcıların etkileşime girdiği hesapları dikkate aldığını hatırlatarak, kelam konusu çalışmanın tam olarak nedenini belirlemenin güç olduğunu vurguladı.