Türkiye’de Ekim 2020‘de yürürlüğe giren Toplumsal Medya Yasası ile birlikte yurtdışı merkezli şirketlere ülkemizde temsilcilik atama zaruriliği getirilmişti. Bu düzenlemeleri kabul etmeyen kuruluşlar ise milyonlarca liralık cezayı ödemek zorunda kaldı. Şimdiyse misal bir atılım Rusya tarafından geldi.
Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle Bağlantı Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) içerisinde Google ve Apple’ın da bulunduğu 13 yurtdışı merkezli bilişim şirketine ülkede temsilcilik açmaları için yıl sonuna kadar mühlet verdi.
Rusya temsilcilik açmalarını istediği şirketlerin listesini yayınladı!
Roskomnadzor, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte, günlük 500 bin ve üzeri ziyaretçiye ulaşan yurtdışı merkezli bilişim şirketleri bir ofis açacak yahut Rusya ile muhatap olabilecek bir temsilci atayacak. Bunun içinse 1 Ocak 2022‘ye kadar müddet verdi.
Rusya tarafından yayınlanan listede önümüzdeki ay temsilci atayacak şirketler şu formda: Google, Apple, Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp’ın çatı şirketi), Twitter, TikTok, Zoom, Viber, Spotify, Likeme Pte.Ltd., Discord, Pinterest, Twitch ve Telegram.
Listede yer alan şirketler talep edilen temsilcilikleri açsa bile Rusya taleplerini bununla bitirmiyor. Ayrıyeten internet sitelerinde Rus kullanıcılar için geri bildirim formuna yer verilmesi, kamu kurumlarıyla etkileşim için Roskomnadzor’un sitesinde hesap oluşturması ve sayfalarına ziyaretçi sayacı koyma zaruriliği getirildi.
Ülkemizde yürürlükte olan Toplumsal Medya Yasası neyi hedefliyor?
- Yerli ve yabancı toplumsal medya platformları “toplumsal ağ sağlayıcı” olarak yine isimlendirildi.
- Kullanıcıların IP adreslerine ek olarak port bilgisi de sağlandı.
- Her toplumsal ağ sağlayıcısının Türkiye’de en az bir temsilcisinin bulunma mecburî oldu.
- Türkiye’de temsilci bulundurmayan şirketlereyse birinci etapta 1 ila 10 milyon TL ortası, 10 günün sonundaysa 30 milyon TL idari para cezası yaptırımı uygulanması hedeflendi.
- Son basamağa gelen sağlayıcılaraysa birinci adımda yüzde 50, ikinci adımda yüzde 90 bant genişliği daraltma cezası uygulanabiliyor.
Bu üzere pek çok şey aslında düşünülerek yürürlüğe alınmış durumda. Pekala siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce devletler bu düzenlemeleri getirmekte haklı mı? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!