Toplumsal medya şirketi Facebook, yılın üçüncü çeyreğindeki geliri hakkında açıklama yaptı. Aslında şirket, kısa müddet evvel yeni bir skandalla gündeme geldi. Muhbir Frances Haugen‘ın sızdırdığı dokümanlardan birine nazaran, şirketin algoritması Hindistan kullanıcılarına çok milliyetçiliği empoze ediyor. Ayrıyeten şirketin, 6 Ocak’ta yaşanan ABD Kongre baskınında şiddeti körüklediği ileri sürüldü.
Tüm bu gelişmelerin ortasında toplumsal medya şirketi, 2021 yılının üçüncü çeyreğindeki gelir artışını açıkladı. İşte son veriler…
Her şeye karşın Facebook pay geliri arttı
Toplumsal medya şirketinin pay satışları üçüncü çeyrekte beklenildiği kadar artmadı. Lakin tekrar de şirket net kâra sahip oldu. Şirket, geçtiğimiz yılın birebir devrine nazaran yüzde 35 gelir artışı yakalayarak 29 milyar dolarlık satış elde etti. Bununla birlikte analistler, Facebook’un 29,6 milyar dolar kazanacağını varsayım ediyordu.
Facebook, gelirini etkileyen etkeni de açıkladı. Facebook’un reklam geliri aslında Apple yazılımındaki bir yenilikten olumsuz formda etkilendi. Zira yeni yazılımla, Facebook’un reklamverenlere kullanıcı datalarını paylaşması sınırlandı. Yeniden de şirketin net kârı üçüncü çeyrekte yüzde 17 artarak 9.2 milyar dolara çıktı.
Pay başına kâra geçecek olursak, Facebook, 2021’in üçüncü çeyreğinde 3,22 dolara yükseldi. Geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde ise bu sayı 2,71 dolar idi. Kıyaslama yapmak için, şirketin geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğindeki geliri 21,5 milyar dolardı. Ayrıyeten tekrar geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğindeki net kârı 7,8 milyar dolardı.
Forbes’ın haberine nazaran, üçüncü çeyrekte ana Facebook uygulaması günlük ve aylık kullanıcı sayısında yüzde 6 artış yakaladı. Artık dünya çapında yaklaşık 2,91 milyar kişi Facebook’u ayda en az bir kere kullanıyor. Şirket, tüm uygulamalarında aylık kullanıcı sayısında ise yüzde 12 artış gördü.
Son olarak şirket, bu yılın son çeyreğinde gelirinin 31,5 milyar dolar ile 34 milyar dolar ortasında olacağını kestirim ediyor. Analistler ise bu sayının 34,8 milyar dolar civarında olmasını bekliyor. Birçok tenkit ve skandala karşın toplumsal medya devinin gelir artışının devam ettiğini görüyoruz.