2022 yılında Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupası için hazırlıklar yavaş yavaş tamamlanıyor. Daha evvel Adidas tarafından geliştirilen Al Rihla isimli top ve artık de 2022 Dünya Kupası’nın maskotu toplumsal medya kullanıcılarını ikiye bölmeyi başardı.
Dünya Kupası maskotu ve topu neden eleştiriliyor?
Adidas, Katar’daki 2022 Dünya Kupası için futbol topu tasarladı. Top, Arapça’da ‘yolculuk’ manasına gelen ‘Al Rihla‘ olarak isimlendirildi ve argümana nazaran bugüne kadar futbol turnuvasında kullanılan en süratli top olma özelliğine sahip.
32 teams. 1 ball to make their dreams possible.
Introducing Al Rihla, the Official World Cup 2022 Match Ball.
Your journey starts now.
Exclusively available at adidas online and retail stores until April 12th. pic.twitter.com/uMys1dorIZ
— adidas Football (@adidasfootball) March 30, 2022
Adidas’a nazaran Al Rihla isimli top, vuruş doğruluğunu ve tutarlılığını artırmanın yanı sıra aerodinamiği geliştirmek için sürat kabuğuyla geliştirildi. Lakin tüm bu özellikler, Al Rihla topunun toplumsal medyada tartışmalara yol açmasını engelleyemedi.
Kullanıcılar topun, su bazlı mürekkep ve yapıştırıcı ile tasarlanmış üzere göründüğünü söyledi. Birçok futbol muharriri da topun dizaynından kuşku duyduğunu belirtti.
Adidas Tasarım Yöneticisi Franziska Loeffelmann ise yeni dizaynın, top havada süzülürken suratını müdafaasını sağladığını argüman etti. “Bugüne kadarki en süratli ve en yanlışsız Dünya Kupası topunu” tasarladıklarını tabir eden Loeffelmann, radikal yeniliklere kapı araladıklarını söyledi.
La’eeb is here to share his love of football with fans worldwide!#FinalDraw | #FIFAWorldCup pic.twitter.com/uYJALVNUVw
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) April 1, 2022
Geçtiğimiz gün tanıtılan 2022 Dünya Kupası maskotu La’eeb de toplumsal medyanın gündemine girmeyi başardı. La’eeb, Arapça’da harika yetenekli oyuncu manasına geliyor. FIFA’nın açıklamasına nazaran Dünya Kupası Katar 2022’nin resmi maskotu, “enerji dolu ve herkese futbol sevgisi aşılayacak”.
Bir evvelki Dünya Kupası’nın (2018 Dünya Kupası ) resmi maskotu Rusçada “golcü” manasına gelen Zabivaka’ydı. Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası’nın maskotu ise İsmi Portekizcedeki iki sözün birleştirilmesiyle oluşturulan Fuleco’ydu (Futebol ve Ecologia).
Fakat Katar için hazırlanan La’eeb, son iki yılın maskotlarından daha fazla tenkit alıyor. Birçok toplumsal medya kullanıcısı maskotun anlamsız bir dizayna sahip olduğunu düşünüyor.
Pekala ya siz 2022 Dünya Kupası maskotu ve topu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.