Anasayfa / Girişimcilik / Yeni İş Fikirleri ve Telif Hakkı

Yeni İş Fikirleri ve Telif Hakkı

Yeni İş Fikirleri ve Telif Hakkı

İş kurma ile ilgili ilk fikirler kafanızda oluşmaya başladıktan sonraki bir aşamada muhtemelen bu fikri üçüncü kişilerle de paylaşmak isteyeceksiniz. Fikirlerinizi arkadaşlarınızla, dostlarınızla ve ailenizle gayri resmi bir şekilde tartışabileceğiniz gibi bu fikirleri tartışmak ve geliştirmek için profesyonel bir danışmandan yardım almanız da mümkündür. Yine eğer kuracağınız işle ilgili başka bir firma veya şahıs ile iş ortaklığı kuracaksanız, bu fikirlerinizi onlarla da konuşmanız gerekir.

Her şeyden önce fikirlerinizi herhangi bir yolla kamuya ve diğer insanlara açıkladıktan sonra artık bu fikirlerin kullanımını engellemeniz ve yayılmasını önlemeniz mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle yapmanız gereken size ait olan bu orijinal fikirler üzerindeki haklarınızı koruyacak her türlü yasal tedbiri almak olmalıdır.

Fikir Telif Hakkı

Fikir hakkınız sizi rakiplerinize karşı koruyacak en önemli haklarınızdan birisidir. Fikir hakkı kuracağınız iş yerine vereceğiniz isim, bir buluş veya yeni bir ürün dizayn etmek olabilir. Telif hakkı kanununu iyi bilmeli veya bilen profesyonel birinden destek almalısınız. Telif hakkının önemi ve nasıl alınacağına dair araştırmaların ardından geç olmadan gerekli işlemlere başlamalısınız.

Fikri ve sınai haklarınızı korumanın belirli yasal yolları vardır. Bunlar;

Diğer kişi ve kuruluşların kullanmasını önlemek üzere marka tescili,

Her türlü sanatsal ve yaratıcı fikir ve düşünceyi korumak için telif hakkı,

Buluşlarınızı korumak için patent hakkı,

Ürünle ilgili tasarımlarınızın tescilidir.

Eğer başka bir kişi veya kuruluşla ortaklık kurmayı düşünüyorsanız yapmanız gereken orijinal fikrin kime ait olduğunu ve ileride oluşturulacak ortaklıkta ne kadarlık bir paya sahip olacağınızı belirtir şekilde bir sözleşme düzenlemek ve karşı tarafın da bu sözleşmeyi imzalamasını sağlamaktır.

Diğer taraftan bu konularda çok detaylı bilginiz yoksa kendinize bir yasal danışman tutmanızda fayda vardır. Bu aşamada yapacağınız en ufak bir hata sonucunda fikrinizin bir başkası tarafından kullanılması ve sizin tamamen dışarıda kalmanız mümkündür.


İlginizi Çekebilir

Sevilen oyun imalcisi, Blizzard ile birleşti!

Oyun dalında birtakım isimler hiç unutulmaz. O denli firmalar var ki onların bir iş üzerinde çalıştığını duyduğumuzda bile heyecanlanıyoruz ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.